Спортното министерство разясни подробности за сроковете и дейностите по ремонта на Градския стадион в Русе

20:54, 09 яну 17 / Политика 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ремонтът на Градския стадион в Русе продължава да вълнува русенци и в снежните зимни дни. Към момента сложната метеорологична обстановка е замразила временно строително-ремонтните дейности, но не липсват коментари, спекулации и изчисления по темата.

Причината е, че след 25-годишна пауза представителния футболен клуб на града - „Дунав“ се завърна в елита. Поради изискванията на БФС срещите от новата Първа лига да се играят само на съоръжения с изкуствено осветление обаче, „драконите“ изиграха всичките си есенни „домакинства“ на 60 км от Русе – в Разград.

Надеждите са, че от подновяване на първенството в Първа лига, отборът, носещ името на голямата европейска река, отново ще се завърне в своя дом. Все повече обаче са съмненията, че това може да не се случи тогава, а по-късно.

Както вече съобщихме, средства за ремонта бяха отпуснати с решение на Министерски съвет от 15 юни 2016 г. С процедурата се зае спортното министерство, но заради различни специфики на планираните дейности и препроектирането им от Община Русе, тя бе официално обявена чак на 4 август. Все пак заради декларация на феновете на "Дунав", разпространена през юли, някои от сроковете бяха съкратени, за да се стигне до по-бързо решение за избор на изпълнител.

Договорът си изпълнителя „Тарктур“ ЕООД обаче бе подписан на 14.10.2016 г.

Ремонтните дейности на стадиона в Русе стартираха на 18.10.2016 г. Това бе обявено и от самия министър Красен Кралев, както и заснето от всички медии в Русе. Въпреки това информационна табела на обекта сочи за дата на откриване на строителната площадка – 22.11.2016 г.



Във връзка с това Topnovini.bg изпрати официално запитване по темата до Министерството на младежта и спорта.

От отговора става ясно, че съгласно наличните в ММС документи, строително – монтажните работи за обекта са стартирани от дата 18.10.2016г. със подписване на акт обр. 2 за откриване на строителна площадка за обект „Изграждане на поливна инсталация и ремонт на дренажна инсталация на градски стадион Русе” на основание Разрешение за строеж № 118/11.04.2016г.

На 22.11.2016г. обаче е открита строителна площадка чрез подписване на акт обр. 2 за обект „Модернизация на градски стадион гр. Русе, етап 1 – мрежи за осветление и конструкция пилони”, съгласно Разрешение за строеж № 136/27.04.2016г. и Заповед за допълване на разрешението за строеж и въвеждане на етапност в изпълнение на СМР.

От спортното министерство уточниха, че към днешна дата (09.01.2017 г.) обектът „Модернизация и ремонт на градски стадион гр. Русе” е със спряно строителство с акт 10 поради лошите метеорологични условия. От срока на договора са изминали 33 дни.

„Имаме уверението на изпълнителя, че ще бъдат спазени всички заложени в договора срокове. Останалите 27 дни от срока на договора започват да текат, когато строителството бъде подновено с акт 11“, информират още от ММС.

Оттам отчитат, че към момента на обекта са извършени следните дейности по отделните компоненти:

Поливна система – изкопни работи, тръбна разводка по терена, монтаж на разпръсквачи, ел. кабели за захранване. Тревен чим – подравняване и трамбоване на земните маси, доставка и полагане на хранителен слой, доставка и полагане на пясъчен слой. Дренажна система – доставка и засипка с дренажен материал, доставка и полагане на тръбите. Електро – тръбна канална мрежа – разкъртване на настилка, направа на машинен и ръчен изкоп за полагане на тръбната мрежа, направа на изкоп за шахти, направа дъно шахти. Конструкция – земни работи за фундаментите – изкоп на земни маси за 4 бр. фундаменти.

„Министерството на младежта и спорта стриктно и ежедневно следи развитието на строително-ремонтните дейности. За контрол по изпълнението на обектите има сключени договори със строителен надзор – „Геоексперт България” ЕООД и инвеститорски контрол – „Сонимекс СМ” ЕООД, които изпълняват възложените им задължения“, увериха още от ММС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама