Русенската пожарна ще търси алтернативи за двете си верижни машини, които не са пригодени за зимни условия

14:04, 11 яну 17 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"ОУПБЗН - Русе разполага с две бивши военни машини (МТЛБ), които са пригодени за градски дейности. Те обаче не са проектирани за работа в тежки зимни условия, и често аварират през зимните месеци. През последните тежки снеговалежи също не можеше да се разчита на тях, поради което ще търсим алтернативи, вероятно по европейски проекти или с друго външно финансиране". Това заяви на пресконференция днес комисар Димитър Павлов, началник на Областно управление "Противопожарна безопасност и защита на населението" - Русе. 

Той коментира, че през изминалите дни пожарната е била изключително активна при подпомагането на останалите служби, ангажирани в справянето със зимната обстановка, като са били изпратени и хора да помагат на колегите си в съседни области. За щастие през последните 3 дни е имало само един по-сериозен пожар, в с. Новград, където е горял втори етаж от къща. Отделно от това пожарникарите са помагали на бедстващи хора, както и на болни от отдалечени населени места. За съжаление обаче е имало един смъртен случай - в Щръклево възрастна жена е получила инфаркт и е починала преди да пристигнат спасителните екипи. 

В съвместната пресконференция участие взе и началникът на Сектор "Пътна полиция" - Русе главен инспектор Румен Кръстев, който обобщи дейността на колегите си през изминалите няколко дни. Както и предишни години, и тази зима пътните полицаи са работели предимно по ограничаване на движението по затворените пътища, както и по проверки за изправността на автомобилите и спазване на ограниченията. Кръстев коментира, че често срещаната гледка на аварирали в снега тирове се дължи на практиката шофьорите да слагат вериги когато тръгват на път, но да ги свалят когато навлязат в участък с разчистени пътища. Това обикновено се прави, тъй като движението по разчистен път с вериги създава затруднения, а често веригите се късат и създават проблеми. От друга страна обаче възниква проблем, когато машината навлезе в неразчистен участък. 

От сектор "Пътна полиция" отново призовават гражданите да се съобразяват със зимните условия, да се информират за състоянието на пътищата преди да потеглят, да са заредени с гориво, да ограничават скоростта на движение и да увеличават дистанцията с други автомобили, да не предприемат необмислени изпреварвания или навлизане в лентите, предвидени за почистващата техника. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама