Подготовката за концесия на стадион "Дунав" с единодушна подкрепа от местния парламент в Русе

09:43, 19 яну 17 / Спорт 25 901 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На заседанието си днес Общински съвет - Русе подкрепи единодушно "Започване на подготвителни действия за предоставяне на концесия на обекти от спортен комплекс „Дунав“ и имоти за развитие на спорта в гр.Русе".

Припомняме, че още на 17 декември 2015 г. е заявено желание за концесия на комплекса от страна на "РДС Инвест" ЕООД.

Справка в Търговския регистър сочи, че дружеството е учредено на 8 декември 2015 г. Едноличен собственик на капитала му е д-р Симеон Симеонов, който е и председател на УС на футболния клуб, носещ името на голямата европейска река, направил сериозен фурор при завръщането си в елита след 25-годишна пауза.

Окончателният идеен проект за развитие на спортен комплекс "Дунав" в детайли и срокове за изпълнението им е представен на местната администрация на 28 ноември 2016 г.

Целият срок на концесията е 35 години. Предвиждат се инвестиции за подмяна на тревната настилка и смяна на дренажната система на стадион "Дунав", ремонт на съблекалните помещения и подмяна на обзавеждането, цялостен ремонт и дострояване на хотела към комплекса, изграждане на още няколко игрища с тревна настилка и на изкуствено игрище, ремонт на басейна в обекта и др.

Във връзка със заявената инициатива е определена работна група от общински съветници и служители от администрацията със задача да разгледа заявеното инвестиционно намерение и да подготви предложение за започване на подготвителни действия. Според предложеното от нея дострояването на хотела към комплекса трябва да се извърши на два етапа - ремонт и преустройство със срок за изпълнение до 5 г. от влизане в сила на концесионния договор, след което – пристрояване за разширение със срок за изпълнение до 8 г. от влизане в сила на концесионния договор.

Работната група счита, че предоставянето на концесия на обекта ще даде възможност за развитие на комплекс „Дунав“ като функционален и привлекателен спортен комплекс с условия за провеждане и на официални футболни срещи до ниво „В“ група; подобряване на условията за спортно-тренировъчна дейност на сега действащите и на нови спортни клубове, увеличаване на броя и качеството на предлаганите спортни услуги за различни видове професионален и масов спорт; развитие и подпомагане на други спортни дейности с освободените от общинския бюджет средства за поддръжка на спортния комплекс и др.

Във връзка с това и Общински съвет - Русе днес подкрепи започването на подготвителни действия за концесия на спортен комплекс „Дунав“, като в обекта на концесията са включени следните имоти - основният терен на стадион "Дунав" с площ 23 865 кв.м.; четириетажна административна сграда с площ 477 кв.м.; самостоятелен обект в същата сграда - съблекални към Спортна зала с площ 92 кв.м., които да се ползват приоритетно за мероприятията в Спортната зала, както и съблекални към стадиона с площ 470 кв.м.; помощния терен с площ 7 555 кв. м.; трасето за стрелба с лък с площ 7 865 кв.м. и едноетажна сграда с площ 192 кв.м.; обект с площ 1 658 кв.м. с начин на трайно ползване - за плувен басейн и построените в него сгради, като този имот да се включи в обекта на концесията след приключване на договор за наем от 13.01.2009 г за срок от 10 години.

Минималните инвестиции в обекта на концесията ще включват цялостен ремонт на тревното игрище - до 3 г. от влизане в сила на концесионния договор; изграждане изкуствен терен с размери отговарящи на изискванията на БФС за провеждане на официални футболни срещи с 4 бр.съблекални помещения – до 5 г. от влизане в сила на концесионния договор; дострояване на хотела към комплекса на два етапа - ремонт и преустройство до 5 г. от влизане в сила на концесионния договор и пристрояване за разширение до 8 г. от влизане в сила на концесионния договор; ремонт на съществуващия басейн – до 10 г. от влизане в сила на концесионния договор; ремонтиране на трасе за стрелба с лък – до 5 г. от влизане в сила на концесионния договор; изграждане на спортни зали и LED дисплей на трибуната – до 15 г. от влизане в сила на концесионния договор.

В екипа за подготвителни действия ще бъдат включени общински съветници, предложени от председателския съвет на Общински съвет – Русе.

На основание взетото решение от Общинския съвет за започване на подготвителните действия ще се издаде заповед на кмета, в която се определя състава на експертите, (екипа за подготвителни действия), които ще извършват подготвителните действия. В екипа за подготвителни действия се включват длъжностни лица от общинска администрация и общински съветници.

Екипът за подготвителни действия извършва дейностите повъзлагането по реда на ЗОП и приемането на изработените от външни консултанти: обосновка на концесията; проект на предложение и на решение за откриване на процедура за предоставяне на концесия; проект на обявление; проект на документация за участие в процедурата (конкурсна документация) за предоставяне на концесия; проект на концесионен договор.

Екипът за подготвителни действия изработва проект на Доклад на кмета до ОбС, който съдържа мотивирано Предложение за откриване на процедура за предоставяне на концесия. Процедурата за предоставяне на концесия включва приемане на решение за откриване на процедура за предоставяне на концесия; провеждане на открита процедура за предоставяне на концесия и определяне на концесионер.

Основните цели, които трябва да се постигнат с предоставянето на концесия на спортен комплекс Дунав са изграждането на функционален и привлекателен спортен комплекс, който да бъде използван, като тренировъчна база, а също и за обучение и спорт на млади кадри от различни школи. Обновените и новоизградените спортни съоръжения ще бъдат предоставяни и на всички спортни клубове, които са ги ползвали и до сега.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама