Общинските съветници от БСП няма да подкрепят предложението за Бюджет 2017 на Община Русе

12:46, 25 яну 17 / Политика 25 726 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"В БСП смятаме, че предложението за Бюджет 2017 на Община Русе е бюджет на увеличените данъци и такси, на влошените условия за бизнес, на липсата на насоки за развитие на града, и на отлитащия свободен дух. Поради това бе взето решение общински съветници да не подкрепят предложението на предстоящата извънредна сесия на Общински съвет на 31 януари". Това заяви на пресконференция днес общинският председател на социалистите Пламен Рашев. 

От БСП критикуваха недоброто планиране и прогнозиране на бюджета, като отново обърнаха внимание на практиката да бъдат занижавани определени приходни показатели, за да може след това общината "да се похвали с голям бюджетен излишък". Пламен Рашев коментира още, че сред приоритетите на бюджета е привличането на нови инвеститори, но в същото време условията дори на съществуващия бизнес се влошават все повече, което няма как да привлече нови дейности. 

В същото време русенци трябвало да плащат по-високи данъци, заради несвършена работа от страна на администрацията. Това се случвало заради неспазване на европейските изисквания за преработка на битови отпадъци, поради което Общината трябва да плаща отчисления, които възлизат на над 3 млн.лв. към 2017 г. Бяха изказани съмнения, че именно заради вече 6-та година на неизпълнение на екологичните изисквания е бил завишен и данък "Сгради", който да покрие необходимата сума. 

На пръв поглед е била направена стъпка за решаване на този проблем, като през 2016 г. Община Русе кандидатства с проект за изграждане на завод за компостиране на отпадъци. От БСП обаче отбелязаха, че проектът е бил отхвърлен, тъй като не е отговарял на общо 13 изисквания, а въпреки това на проектантите ще бъдат изплатени 60 хил.лв. хонорар за работата до този момент. 

Бе критикувана и организацията на градския транспорт, както и липсата на подобрения в следствие на "Интегрираната схема за градски транспорт" на града.

В същото време обаче русенските социалисти отчитат нуждата от ремонт на русенските улици и тротоари, в следствие на което ще подкрепят предложението за изтегляне на кредит от 10 млн.лв. за тази цел. Те обаче имат критики към организацията на работата по този проблем, основно поради липсващата информация кои точно улици и квартали ще бъдат ремонтирани, и последващата липса на граждански контрол. 

Иван Иванов от своя страна коментира и предстоящите парламентарни избори, и подготовката на русенските структури за тях. Той увери, че в момента партията работи за обновление на местно ниво, като на преден план ще бъдат извеждани млади и подготвени кадри. Настроенията на национално ниво пък са да се подкрепят местни лидери на партийните листи, което трябва да прекъсне и практиката за спускане на "парашутисти" начело на листите. 

По традиция, по време на първата пресконференция за годината, местното ръководство връчи и наградата за журналист, отразяващ най-обективно дейността на русенските социалисти. За 2016 г. е отличен журналистът от Topnovini.bg Николай Цолев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама