Искрен Веселинов отчете 12 важни постижения през мандата на 43-ото Народно събрание

14:22, 29 яну 17 / Политика 25 642 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Беше интересен мандат, който ме направи за пръв път съпричастен с процесите в националната политика и за пръв път ме постави в ролята на законодател, което за човек, завършил право, е изключително предизвикателство.

Това сподели в коментар за Topnovini.bg русенският народен представител от „Патриотичен фронт“ от 43-ото Народно събрание Искрен Веселинов.

"Интересното" за мен започна още преди да се свика официално Народното събрание, когато ГЕРБ поканиха Патриотичния фронт на преговори. Нека припомня, че след изборите през 2014г. изглеждаше почти невъзможно да се състави правителство. Имаше само един възможен вариант за управление ГЕРБ+РБ+ПФ. Ако той не проработеше, следваха нови избори и хаос на фона на аферата КТБ и разклатен банков сектор, който заплашваше да събори цялата икономика. Участвах почти в целия кръг от преговори и успяхме да намерим общото сечение, което се материализира в управленската програма.

Поради фундаментални разлики във възгледите в много сфери, запазихме си правото на "свое мнение" по тях, без да оттегляме подкрепата си за правителството, в което отказахме да участваме. Впрочем тази формула се случи за пръв път в съвременната история на България. Патриотите докрай останахме "своенравните съюзници" на управлението, които не се плашеха да критикуват и дори да поставят ултиматуми, за да постигнат целите, заложени в управленската програма.

Какво постигнахме в тоя мандат без да участваме пряко в управлението, но подкрепяйки го, изисквайки от него конкретни действия:

1. Ограничаване влиянието на политико-мафиотската структура ДПС и другите етнически партии чрез изключването им от управлението. Вторични положителни ефектите положителни ефекти се изразиха в ограничаване на корупцията, търговията с гласове, партийните назначения в администрацията - все дисциплини, в които ДПС са всепризнати шампиони.

2. Ограничаване влиянието на Турция върху вътрешнополитическия и религиозния живот в страната. Приехме изборен кодекс, намаляващ драстично секциите в южната ни съседка от 100 на 35, а тепърва ще настояваме такива да няма извън дипломатическите мисии, заради опорочения изборен процес.

Основна заслуга имаме и за въвеждането на задължително гласуване. Благодарение на него никога повече няма да имаме етническа партия-балансьор в БГ парламент. Впрочем огромния брой негласуващи, които този път излязоха на президентските избори се оказа и мощен фактор за промяна на политическата система в страната.

3. Борба с радикалния ислям беше друг наш приоритет. Именно ПФ постави за пръв път този проблем и предложи законодателни решения. Законът за забрана носенето на облекло прикриващо или скриващо лицето е факт. На първо четене приехме и текстове за инкриминиране проповядването на радикален ислям.

4. Политика на противодействие на нелегалната имиграция, охраната на границата, недопускане на заселване в страната ни. Изграждането на оградата. Увеличаване наказанията за трафика на хора.

5. Опазването на българската природа бе друг наш приоритет. Предложихме и бе приет мораториума за износ на дървесина, а после чрез закон ограничихме незаконната сеч.

6. За справяне с демографската катастрофа предложихме мерки за поощряване грамотната раждаемост и овладяването на бума й в маргиналните слоеве. Данъчни облекчения за работещите родители, гарантиращи по 35 лева месечно за всяко дете. Законови промени срещу явлението „деца раждат деца“. В последните дни БСП взе на въоръжение тезата за демографската катастрофа – дано са искренни.

Все във връзка с този приоритет предложихме чрез закон справедливо разпределение на бюджетните инвестиции по планови региони, за да пресечем практиката вечно да се инвестира на едно и също място - предимно на юг от Балкана. Поставих многократно въпроса за изграждане на пътната инфраструктура в Северна България, включително пътя Русе-Велико Търново.

Мисля, че поставихме началото на дебат за регионалните неравенства, от който опонентите ни вече не могат да избягат.

7. Обявихме се за прекършване гръбнака на битовата престъпност. Предложихме система от 7 мерки за това. Днес на изпроводяк правителството „Борисов“ гръмко обяви работа по първата от тях – полицаи в малките населени места.

8. Предложихме мерки за облекчаване признаването на български произход от българите, останали извън територията на страната ни, размразихме процесът на получаване на българско гражданство.

Увеличихме държавния прием във ВУЗ за тези наши сънародници и повишихме стипендиите за тях. Това ще способства за запазване самосъзнанието им и ще ги запази като демографски резерв за българската нация.

9. Постигнахме увеличение бюджета за образование и култура и повишихме доходите на учителите. За първи път в закон е заложено, че образованието трябва да възпитава в дух на патриотизъм и родолюбие.

10. Постигнахме тържество на историческата справедливост чрез признаване от Парламента на Арменския геноцид.

11. Започнахме ревизия в Енергетика и недопуснахме увеличаване цена на тока! Нека си спомним ултиматумът на ПФ от юли 2015...

12. Успяхме да променим Правилника на НС, така че всяка нова сесия да се открива с Химна на Република България.

Важни, но неподкрепени от мнозинството останаха нашите законопроекти за:

Размразяване политиката на доходите и политика за борба с бедността. Най-вече на на най-рисковите групи - пенсионери и работещи бедни. Необлагаем минимум за МРЗ и Минималната пенсия от 300 лв., както и индексацията на останалите пенсии продължава да е наш приоритет; Изменение на ГПК, така че да спре произвола на ЧСИ и монополите, ползващи в ущърб на гражданите чл. 417 от ГПК. Законът за прекратяване на дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия, който щеше да махне от сметките ни за ток "приноса" на т.нар. "Американски централи" в Марижкия басейн. Измененията на Наказателния кодекс, които премахват т.нар. "съкратено съдебно следствие", използвано от убийци-рецидивисти за да получават минимални наказания. Предложението ни за наборна армия и военно обучение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама