За по-малко от два часа Общински съвет - Русе прие бюджета на общината за 2017 г.

12:31, 31 яну 17 / Политика 25 553 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С 35 гласа "За", 6 "Против" и 6 "Въздържал се" Общински съвет - Русе прие на извънредното си заседание днес Бюджет 2017 на Община Русе. Както се очакваше, "Против" и "Въздържал се" гласуваха предимно общинарите от групите на БСП и "Патриотите, ВМРО и Глас народен".

Не се оправдаха обаче очакванията за разгорещени дебати, след като в постоянните общински комисии от опозиционните политически групи изразиха несъгласие с някои моменти в разчетите на финансовия отдел. 

Искри и нападки прехвърчаха единствено в началото на дебатите, когато Александър Неделчев (БСП) отново обвини администрацията в занижаване на очакваните приходи по отделни пера. Той повтори и тезата на социалистите, разпространена преди няколко дни, че с увеличените данъци и такси, отчисленията за отпадъци и отхвърления проект за компостираща станция, намалените държавни субсидии за транспорта, Бюджет 2017 е "бюджет на влошените условия за бизнес, на липсата на насоки за развитие на града, и на отлитащия свободен дух". 

Кметът Пламен Стоилов реагира остро на изказването на Неделчев, като нарече голяма част от тезите му "лъжи и предизборни манипулации". Той коментира, че вече се работи с държавните институции за компенсиране на транспортните субсидии, а що се отнася до компостиращата станция - подобни проекти са спрени във всички общини заради грешка на Министерството на околната среда и водите. "Нека политическите сили се мерят на избори, не е правилно да се саботира прогресивното развитие на града по този начин", заяви Стоилов. 

По-нататъшните дебати продължиха в далеч по-конструктивен тон, като Нина Крушева ("Патриотите, ВМРО и Глас народен") направи някои предложения по приходната и разходната част, основно в очакваните приходи от продажби на собственост и местните данъци.  "Необходимо е да подобрим икономическата дейност в града, което ще доведе до повече приходи от данъци заради повишените обороти, а не да увеличаваме данъците и да очакваме директни приходи от там", бе основната теза на Крушева. 

Далеч по-диалогичен този път бе и нейният колега Иво Пазарджиев, който направи препоръки за повече активност при събирането на данъците за МПС, предимно чрез юридически процедури. 

Подкрепа за бюджета изрази проф. Велизар Павлов (ДСБ), който отправи и препоръка за подобряване на транспортната инфраструктура край магазин "Джъмбо" на входа към града. 

Мирослав Славчев (Атака) пък препоръча повече разходи в социалната сфера, и подкрепа за пенсионери и социално слаби, които живеят в затруднения през зимните месеци.

Кметът Пламен Стоилов отчете всички предложения, като заяви, че се надява да бъде съставено стабилно правителство, без значение от неговия цвят, за да могат общините да продължат да работят нормално по своите проекти. Той пое ангажимент при първа възможност да се срещне с новия регионален министър, за да бъдат обсъдени инфраструктурните идеи в общината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама