Султанка Петрова: Образованието, квалификацията и усвояването на занаят са най-важни за интеграцията на циганите

12:56, 14 фев 17 25 Topnovini Автор: Topnovini
Д-р Султанка Петрова е председател на Националната женска организация на ВМРО и бивш народен представител в 43-то НС. За Topnovini.bg тя даде специално интервю във връзка с интеграцията на представителите на циганския етнос.

Д-р Петрова, как могат да бъдат привлечени ромите към пазара на труда в България?

Според мен, приоритет трябва да бъде активното включване на циганската общност към образованието и икономическия живот на България. Това ще бъде и едно от основните предизвикателства на бъдещото. Един от основните проблеми е интегрирането на циганите чрез образование.

През миналата година проектът „Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование” беше представен и се изпълнява от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. Този интересен и креативен модел се прилага изключително успешно в страни като Сърбия, Словакия и Македония. През миналата и тази учебна година около 75 ментори подпомагат кариерното и професионално развитие на 600 ученици от ромски произход. През тази година финансовата помощ ще се определя от успеха, социалния статус и наличието на добра мотивация за продължаване на обучението на учениците от циганския етнос, за което има и ние принос. Не може да няма критерии, изисквания и контрол при разпределение на средствата. Участието на цигански деца в такива проекти е важно, защото по този начин се подобряват образователните резултати на учениците от цигански произход, а също така намалява и броя на децата, които напускат окончателно образователната система, спомага и за завършване на средното образование. Много от тези деца получават и отлична мотивация да продължат и надграждат образованието си в специализирани училища и висши институти.

Безспорно един от големите приоритети е децата от циганския етнос да бъдат мотивирани да получат средно образование, да изучат занаят и да се усъвършенстват, да усвоят професия по свой избор и по този начин да повишат и социалния си статус.

Кой трябва да бъде основния приоритет на държавата ни по отношение на привличането на ромите към пазара на труда?

Интегрирането на циганския етнос чрез образование трябва да бъде основен приоритет на държавната политика.

Моята позиция е, че социални помощи и придобивки не може да получават цигански семейства, чиито деца не учат, роми, които не работят, не си плащат данъците и нямат и минимален принос към развитието на обществото.

Какви са препоръките на Европа?

Ще Ви припомня следния факт – през април 2009 г. на срещата в Прага на Европейската платформа за приобщаване на ромите бяха представени за първи път няколко основни принципа. Тези принципи са следните – прилагане на конструктивни и недискриминационни политики, ясно определена насоченост и междукултурен подход, приобщаване към мнозинството, равенство между половете, трансфер на политики, използване на общностни инструменти, участие в този процес на регионалните и местни власти, участие на гражданското общество при интегриране на циганския етнос в социалната сфера, активно участие на циганите. През месец юни 2009 г. Съветът на министрите, който отговаря за социалните въпроси отправи сериозен апел към държавите членки на Европейския съюз и Комисията да вземат тези принципи под особено внимание. По отношение на първия принцип – прилагане на недисдкриминационни и конструктивни политики, е необходимо задължително да се уважават основните ценности на ЕС-правата и достойнството на всеки един човек. За да бъдат постигнати равни възможности за циганите, трябва да бъде насърчено икономическото и социалното развитие на представителите на този етнос. Често се поставя на дискусия и въпросът как може да се отговори комплексно на потребностите на етническите малцинства. Тук трябва да се акцентира върху създаването на подходящи политики за разрешаване проблемите на циганите и тяхната специфика и да се върви към тяхното социално приобщаване. И естествено веднага се поражда страха, че тази интеграция на тази общност може да доведе до културна асимилация. За това третия принцип предлага решаване на тази сложна дилема чрез създаване на практики за насърчаване на междукултурното обучение и уменията на циганите, без да се определят и разграничават културните идентичности.

Според мен, циганите трябва да бъдат приобщени към мнозинството. Например, ако бъдат насърчени към развитие на ромските занаяти като един добър източник на доходи, това ще доведе до активно участие на ромската общност на общия пазар на труда.

Каква трябва да бъде ролята на ромските жени, като майки и граждани на страната ни?

Наложително е да се обърне внимание на ролята на циганските жени за насърчаване на включването. Те могат да бъдат медиатори за интеграцията на децата в образователната система. Това е свързвано и с решаването на други проблеми – дискриминацията на етноса, домашното насилие, експлоатация /и трудова, и сексуална/, достъпът до здравеопазване и обучение в детските градини.

Би било чудесно циганските жени да вземат участие и да бъдат водещи в редица консултативни органи и контролиращи комисии.

Не трябва да забравяме още едно много важно нещо – използването и популяризирането на законодателството на Европейския съюз в контекста на подкрепянето на интеграцията на ромското население. Тук визирам редица директиви и рамкови решения на ЕС.

Необходимо ли е сътрудничество с неправителствения сектор?

Това е задължително!

Приобщаването на циганите към активния социален живот на страната ни не би могло да се случи без доброто сътрудничество с неправителствения сектор – неправителствени организации – НПО, различни социални партньори и самите цигански общности. Ромските организации могат да бъдат лоялни и креативни посредници за разпространението на полезна информация, както и за приобщаването на тези хора в общата социална среда.

Всеки един от тях трябва да има отговорност пред себе си и обществото. За това е важно циганите да бъдат насърчавани да се образоват, да учат занаяти и усвояват професии, за да работят, да получават заслужени доходи и да се чувстват полезни и значими за обществото.