Боян Петров: 80 хиляди диабетици страдат от липса на лекарства!

11:51, 16 фев 17 25 737 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„80 000 диабетици страдат в момента, защото трябва да обикалят, за да си намерят това, с което живеят”, разказа в студиото на „Здравей, България” алпинистът Боян Петров. Самият той страда от диабет.

По официални данни в България около 600 000 души страдат от диабет, но не всички имат нужда от инсулин, защото на инсулин са задължително болните от диабет тип 1, а в много редки случаи при диабет тип 2 също се прилага директно инсулин.

Според думите на Петров 280 фирми в България правят паралелен износ. Търговците печелят, а ние, пациентите, страдаме, категоричен е алпинистът. Боян Петров посочи, че преди време е имало забрана за износ, докато не бъдат задоволени нуждите на пациентите в България, но ВАС (Върховен административен съд) е отменил забраната. Алпинистът добави, че Курунджиев обещал да се направи работна група, която за следващия парламент да промени правилата.

На въпрос как се оцелява ж тази тежка ситуация, отговорът му беше красноречив: "Оцелява се с помощ от другите диабетици – правиш си проучване на кого може да му е останал флакон".

Не е само инсулина, има няколко такива лекарства. Внасят се лекарства, плащани с държавни пари, които са на по-ниска цена, изкупуват се и след това се продават по-скъпо в чужбина, разясни схемата бившият служебен здравен министър д-р Мирослав Ненков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама