Русе отбеляза 139 г. от Освобождението си

14:31, 20 фев 17 25 405 Шрифт:
Автор:

139-та годишнина от Освобождението на Русе бе отбелязана с тържествена церемония в Пантеона на Възрожденците на днешния 20 февруари. Още в 10.30 ч. пред Пантеона зазвучаха маршове в изпълнение на Общински духов оркестър.

Същинската церемония започне в 11 ч. с встъпителните думи на проф. д-р Николай Ненов, директор на Регионален исторически музей – Русе. Слово в чест на празника произнесе Пламен Стоилов – кмет на Община Русе и посланикът на Русия в България Анатолий Макаров. Свещеници от Русенска Света Митрополия заедно с Митрополит Наум отслужиха панихида за загиналите за свободата на България.

Припомнено бе как на 20 февруари 1878 г. руските войски тържествено влизат в Русчук под предводителството на генерал Тотлебен, съпроводен от 200 офицери, една пехотна бригада с артилерия и 3 000 казаци. Пред крепостта Кадъ Табия те са посрещнати от Сюлейман паша, който бил комендант на крепостта, от турска почетна рота, оркестър и делегация от жителите на града начело с епископ Климент Бранитски, със светско име Васил Друмев.

В програмата взе участие хор „Св. Георги Победоносец” с диригент Мина Влайкова, а водещ на церемонията бе актьорът от ДТ „Сава Огнянов” Александър Узунов.

По традиция институции, обществени организации и политически партии поднесоха венци и цветя пред Вечния огън.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама