10 нови професии ще има в план-приема за обучение в 8 и 9 клас в Русенско

15:26, 21 фев 17 25 636 Шрифт:
Автор:

Днес се проведе първото за 2017 година заседание на Секторната комисия в областта на образованието и пазара на труд, основен акцент в което бе държавният план-прием по прифили и професии за 2017/2017 г. в област Русе. 

По темата докладваха Димитър Райнов, началник на Регионалното управление на образованието в Русе и Цветослав Димитров, началник отдел „Организационно-методическа дейност и контрол“ в РУО. 

Новото, като организация е влезлият в сила Закон за предучилищното и училищното образование. Димитър Райнов отбеляза, че през тази година има два випуска, завършващи основно образование – след седми и след осми клас. За тази цел, преструктурирания държавен план-прием и предложенията на всички директори, включват и учениците от двата випуска, за да се гарантира правото им да продължат образованието си. 

Представена беше справка за броя и баланса на учениците от област Русе, завършващи 7 и 8 клас през учебната 2016/2017 г. и приема през учебната 2017/2018 г. В нея се забелязва, че приемането на ученици след завършен седми клас в професионалните и профилирани гимназии е с недостиг от 174 деца след седми клас и 156 деца след завършен осми клас на територията на областта. За пръв път през последните пет години се предлага прием при такъв голям недостиг на ученици. 

През 2017/2018 година са включени 10 нови професии, по които се предлага обучение в 8 и 9 клас в училищата на областно ниво – моделиер-технолог на облекло, химик-оператор, организатор на туристическа агентска дейност след 7 клас, организатор на туристическа агентска дейност след 8 клас, хлебар-сладкар, техник на селскостопанска техника, приложен програмист, спедитор-логистик, маркшайдер и спедитор-логистик (след направени предложения от страна на бизнеса).

В пет училища по девет специалности се предлага дуално обучение в област Русе.

Цветослав Димитров запозна участниците и с план-приема за учебната 2017/2018 г. за профилираните гимназии в област Русе. 

Димитър Райнов поясни, че предложението за държавен план-прием за новата учебна година е съгласувано с всички кметове на общини.

Обобщавайки представената информация, заместник областният управител подчерта: „свършеното през годината от всички заинтересовани страни  дава резултат и това е правилната посока, по която трябва да се върви и в бъдеще“.

В заключение, членовете на Секторната комисия в областта на образованието и пазара на труда приеха за сведение предложения държавен план-прием по профили и професии в област Русе и го предлагат за последващо съгласуване на Постоянната комисия по заетост, която ще се проведе на 24 февруари 2017 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама