В КОЦ-Русе лекуват тумор с точен до милиметри лъч, който не засяга здравите органи

10:13, 22 фев 17 25 572 Шрифт:
Автор:

За първи път специалистите от отделението по лъчеление на КОЦ Русе осъществиха 6-минутно лечение по най-новата технология VMAT.

Това съобщи управителят на Комплексния онкологичен център в крайдунавския град д-р Камен Кожухаров, като уточни, че досега средно за облъчване на един пациент са били необходими 16 минути.

Миналата седмица медиците са приключили последния етап от своето обучение за използването на новата технология. Тази седмица вече се наблюдават и първите отлични резултати. Намаляването на времетраенето на облъчване на пациентите осигурява от една страна по-щадящ курс на лечение, а от друга, по-голям брой болни имат достъп до качествена лъчетерапия.

Технологията на лъчева терапия, наречена "RapidArc или VMAT (обемна модулирана по дъга терапия), се извършва чрез линейния ускорител. Тя е изключително ефективна при лечението на тумори и щади здрави тъкани. Линейният ускорител подава насочени модулни лъчи, които се фокусират с милиметри точност към засегнатата туморната тъкан, без увреждане на околните здрави органи.

Тази техника позволява да се извършват ежедневно интервенции, преди всяка сесия на лъчетерапия. Лечението по тази технология е абсолютно безопасно за пациента. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама