Болницата в Русе: Направихме всичко възможно, за да спасим Стефани

15:32, 27 фев 17 25 1683 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Направихме всичко възможно, за да спасим Стефани, но в случая се касае за много тежко заболяване, в напреднал стадий и лоша прогноза." Това заявиха на специални пресконференция в Русе ръководството и лекарите от УМБАЛ-Русе, където през октомври м.г. е починала 18-годишната Стефани Димитрова, съонщава БГНЕС. Поводът за изявлението на медиците е публикация на майката на момичето в социалните мрежи, в която тя обвинява болницата за смъртта на дъщеря си, предаде кореспондентът на БГНЕС в Русе.

Стефани не е лежала в хирургичното отделение, върху което се изсипват толкова нападки, обясни началникът му д-р Симеон Симеонов. Той представи хронологията на действията на лекарите от постъпването на момичето в болницата до леталния изход. Стефани е постъпила на 17 октомври вечерта в спешно отделение и веднага е била настанена в Трето вътрешно отделение, като на следващия ден сутринта й е направена гастроскопия и са взети хистологични проби. Технологичният срок за излизане на резултатите от хистологията е 7 дни, като през това време на момичето са правени кръвопреливания заради ниския хемоглобин. Наложило се е да бъде преведена в реанимация в Интензивно отделение с хирургическа насоченост. Тъй като от лабораторията са поискали повторно вземане на проби заради наличие на туморни клетки, на 24 октомври е направена втора гастроскопия и повторно са взети проби за хистологичен анализ. На 28 октомври, ден преди смъртта на Стефани, става ясно, че тя страда от четвърти стадий на рак на стомаха, с метастази из цялото тяло. При аутопсията се констатира, че смъртта е настъпила от метастази в белия дроб, предизвикали остра дихателна и сърдечна недостатъчност. Преди това лекарите са свикали комисия и са се консултирали с националния консултант по гастроентерология проф.Кацаров, който е потвърдил, че лечението се извършва в пълния му обем.

„Много рядко се случва млад човек на 18 години да има такъв вид карцином, и то в толкова напреднал стадий. Туморната емболизация, която е довела до смъртта на Стефани, не се лекува оперативно. Това заболяване не е характерно за тази възраст и е много трудно доказуемо при обикновен преглед. При нас пациентката е постъпила в последния стадий, а обикновено за развитието на тумора са нужни няколко години“, коментираха още от болницата.

Лекарите категорично отхвърлиха твърденията на майката, че е имало грубо отношение към нея в болницата. Тя и бабата на момичето са били пускани всеки ден на свиждане в интензивното, всеки ден са получавали и информация за състоянието на Стефани, обясни д-р Лидия Стефанова. „В болницата ние се стараем да окажем максимална медицинска помощ на пациентите по правилата, но в много случаи изходът е непредсказуем. Невинаги могат да се случат вълшебства“, каза изпълнителният директор на УМБАЛ-Русе д-р Иван Стоянов. Лекарите изказаха съболезнования за загубата на майката и помолиха за малко повече уважение, защото преживяват не по-малко от близките проблемите с пациентите си.

По отношение на твърденията, че смъртността в русенската хирургия е нараснала, бяха извадени данни, че тя се движи в нормалните граници между 3,8-4,2 %, като за миналата година е 4 %. Това бе потвърдено и от бившия началник на отделението д-р Петко Боянов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама