УМБАЛ - Русе опроверга невярна информация около смъртта на 18-годишно момиче

16:02, 27 фев 17 25 1257 Шрифт:
Автор:
Във връзка с появили се тенденциозни публикации в социалните мрежи около смъртта на 18-годишната Стефани Димитрова, която почина в края на месец октомври 2016 г., днес ръководството на УМБАЛ - Русе даде специална пресконференция, с която да даде разяснения около случая. На срещата с медии присъстваха директорът на лечебното заведение д-р Иван Стоянов, началникът на отделение "Съдебна Медицина" д-р Пламен Димитров, началникът на отделение "Обща, гнойно-септична, детска и еднодневна хирургия" Симеон Симеонов, началникът на "Централна операционна" д-р Силви Иванов, лекуващи лекари. 
 
Д-р Стоянов изрази съжаление, че в последните години всички смъртни случаи в болницата се представят или като престъпление, или като лекарска грешка, без да бъдат взети под внимание обективните факти. При всички случаи се е работело интензивно и с близките, разясняват им се всички подробности около случаите, но често след това се говорят неща, които не са казвани и не са се случвали. Това се е отнасяло и до конкретния случай, който е бил специфичен, рядък, и нетипичен за младежи. 
 
Д-р Симеонов представи хронология на събитията, като започна от приемането на Стефани в болницата вечерта на 17 октомври с болки в корема, с анемичен синдром и много нисък хемоглобин. Настанена е веднага за лечение, като на сутринта е направена гастроскопия, при която е открито нетипично образувание, и е взет и материал за изследване. Технологичният процес за излизане на резултата обаче 7 работни дни, като през това време Стефани е била на кръвопреливане и реанимация. 
 
На 24 момичето е преместено в "Интензивна хирургия", където е направена повторна гастроскопия и вземане на материал за изследване, тъй като лабораторията е установила ракови клетки, които са нетипични за подобна ранна възраст. Резултатите излизат на 28 октомври, ден преди смъртта на пациента. 
 
След аутопсията е установено, че Стефани е страдала от рак на стомаха в последен 4-ти стадий, с метастази (разсейки) в почти всички периферни органи, включително в костите и гръбначния стълб, поради което тя се е оплаквала от силни болки. Пряка причина за смъртта са туморни образувания, които са предизвикали остра дихателна и сърдечна недостатъчност. Специалистите бяха категорични, че в подобен стадий на заболяването лечение на практика е невъзможно.
 
По повод думите на майката на Стефани за липса на информация, лекуващите лекари обясниха, че информация била подавана всеки ден, като обаче не е официално обявявана диагнозата "рак", тъй като противоречи на медицинската логика да се предположи че 18-годишен страда от рак без да са ясни лабораторните резултати. Лекарите категорично се противопоставиха и на твърденията, че спрямо пациента и майката е имало грубо отношение, особено при положение че става дума за млад човек.
 
Бе уточнено още, че Стефани е потърсила помощ през месец май с оплакване от болки в корема, но е отказала хоспитализация. 
 
Бяха опровергани и твърденията, че смъртността в болницата "нараства лавинообразно", като според статистиката смъртността се запазва на стабилно ниски нива през последните години. 
 
Лекарите отказаха да направят предположения и защо майката е решила да изнесе подобни неверни данни 4 месеца след смъртта на дъщеря си. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама