В Ценово поддържат живи традициите и обичаите на Сирни Заговезни

16:31, 27 фев 17 25 698 Шрифт:
Автор:

В пенсионерския клуб „Млади сърца“ в Ценово спазиха традицията да направят точна  възстановка на всички семейни празници и ритуали. 

Поредната изява на хората от третата възраст беше свързана с обичаите, изпълнявани на Сирни Заговезни. Информация за празненствата съобщават от местната администрация. 

Клубната база на възрастните хора е била превърната в театрална сцена, по модел на обстановката в патриархален български дом. Цялото „семейство“ се е включило в подготовката на Сирни Заговезни, с изпълнение на точно разпределени задачи. На софрата са присъствали  типичните за празника постни ястия – погача, сирене, бяла халва, варено жито и яйца.  Стопанката не е пропуснала и да приготви характерната за региона баница макарина. Пред многобройната публика на сцената са се качили участниците във възстановката, пресъздаващи типичното семейство от преди няколко десетилетия. Стопанинът на дома е отправил молитва за здраве и берекет. Неговата съпруга изрича думите „С бяло яйце заговяваме, с червено – отговяваме“. При беленето на яйцата черупките на всички се събират на едно място и се изхвърлят извън дома, за да се изгонят бълхите и въшките. По традиция свекървата раздава на всеки член от многолюдната фамилия по парче от погачата, натопено във вино. 

Празникът Сирни Заговезни и известен още и като Прощална неделя. На този ден по-младите искат прошка от възрастните и им целуват ръка. Организаторите от пенсионерския клуб са се постарали целия ритуал да бъде изпълнен до най-малко подробност. По този начин от „Млади сърца“ завещават традициите на по-младите поколения. С гърмежи мъжете от семейството са обявили началото на Великите пости и пречистването на душите.

Десетте деца на многолюдното семейство пък са участвали в хамкането и барбарането. Коленичели на пода с ръце зад гърба, малчуганите опитват да отхапят по-голямо парче от яйцето или халвата, която се люлее пред очите им. Наградата за този, който спечели е, че първото агънце в кошарата ще бъде кръстено с неговото име. 

Барбарането е друго занимание типично за малчуганите преди години. В дълбока тава с вода се поставят монети, премесени с трици. Участниците трябва само с уста да извадят стотинките, които им остават като джобни за дребни сладки, лимонада и боза. 

Стрелбата с лък е характерна за пораснали момичета и момчета. Момата, която събере в двора си най-много стрели, е най-харесваната в селото и скоро ще бъде поискана за невеста.

По свечеряване всички участници в празника са се отправили към местността Бог баир, където е запалена огромна клада. Под звуците на духовата музика се е извило и кръшно българско хоро. След като пламъците са намалели, малки и големи са се надпреварвали да прескачат огъня, за да прогонят болести и неволи, да няма природни бедствия, цялата година да бъде щедра и плодовита.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама