Възраждане на строителството на жилищни сгради отчитат в Русе

12:54, 28 фев 17 25 506 Шрифт:
Автор:

През месец януари в инспекция "Бюро по труда" - Русе са подадени 5 информационни табели за открити строителни площадки на сгради, всички от които жилищни, като обикновено в този период от годината се подават не повече от 1. Това съобщи на редовна пресконференция днес директорът на дирекция "Инспекция по труда" - Русе Ирена Николаева.

На всички строителни площадки са извършени проверки, тъй като икономическа дейност "Строителство" е приоритетна за работата на дирекция "Инспекция по труда" като един от отраслите с опасни дейности. Николаева увери, че във всяка една фаза на строителните дейности ще се извършват проверки на обектите, което означава че от стартиране на дейностите, до завършването на сградата обектът ще бъде проверен поне 10 пъти. 

Наред с това през месец януари от инспекцията са извършени 94 проверки, при които са констатирани 460 нарушения на трудовото законодателство. Съставени са 11 акта, спряна е една машина от експлоатация, дадени са 460 задължителни предписания. За периода са постъпили само 2 заявления за работа на непълнолетни, като едното в последствие е оттеглено. 

През месеца е имало една трудова злополука, в отрасъл животновъдство. Леко пострадал е работник във ферма в с. Баниска, след като е бил блъснат от бик. Той е бил приет в Русенската болница с разкъсна рана на бедрото, която е била обработена и мъжът е бил изписан за домашно лечение. Не са установени нарушения в трудовите взамоотношения или на работното място. 

От Инспекцията напомниха, че от началото на месец февруари е разработен сайт, достъпен през портала на Главната инспекция по труда, чрез който земеделските стопани могат да регистрират еднодневни трудови договори. Това ще улесни работодателите, които разчитат на работници с подобни договори, тъй като няма да им се налага да посещават лично Инспекция по труда, а могат да го направят онлайн.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама