Обсъдиха дългосрочните мерки за поддържане на плавателния път по река Дунав

16:01, 28 фев 17 25 236 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дългосрочните мерки за поддържане на корабоплавателния път по река Дунав обсъдиха днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев и европейският координатор за коридор „Рейнско – Дунавски“ Карла Пейс. Тя благодари на министър Алексиев за предприетите от него спешни мерки, свързани с поддържането на фарватера и с развитието на корабоплаването по река Дунав, съобщиха от МТИТС, цитирани от БГНЕС.

Министър Алексиев информира Пейс, че подготовката на проекта за закупуване на драгажна техника е ускорена и предстои скоро апликационната форма да бъде подадена за одобрение от Управляващия орган на ОПТТИ 2014 - 2020. Основната му цел е доставка на драгажно съоръжение за рехабилитация на корабоплавателния път в поддържания от България участък от реката. Този проект е отдавна поет ангажимент на държавата пред Европейската Комисия.

Христо Алексиев обясни още, че МТИТС стартира обществена поръчка за драгиране на общия българо-румънски участък на река Дунав. Поръчката предвижда извършване на удълбочаване в най-критичните участъци на реката, с цел възстановяване на проектните дълбочини по фарватера според препоръките на Дунавската комисия. Министърът изрази увереност, че до средата на годината ще има избран изпълнител.

Двамата обсъдиха още възможностите, които предлага т. нар. финансов инженеринг. Той има за цел реализация на приоритетни инфраструктурни проекти, които са финансово ефективни за бизнеса и държавните институции.

Министър Алексиев заяви, че са необходими дългосрочни мерки и устойчиви решения за обезпечаване на корабоплаването, а проучванията, които се извършват в рамките на изпълняваните от ИАППД проекти ще набележат именно такива дейности. Министърът допълни, че с доставката на три нови кораба изцяло ще се обнови специализираната техника на ИАППД, с която ще се извършва по-ефективно наблюдение и поддържане на плавателния път. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама