Кандидатите за народни представители от ГЕРБ представиха програмата си в социалната сфера пред хората от третата възраст

16:11, 28 фев 17 / Политика 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова, д-р Камен Кожухаров и Екатерина Иванова представиха днес предизборната програма на ГЕРБ в социалната сфера и здравеопазването по време на среща с членове на пенсионерски клуб № 4 в Русе с председател Цветанка Габровска. 

Днес нашите политически опоненти отново използват лъжливи обещания, за да „ухажват“ българските избиратели, сред които сте и вие. Отново се оповестяват 500 лева минимална пенсия и 1000 лева минимална работна заплата от популистите. Това не е реалистично!, категорична бе Светлана Ангелова пред събралите се хора от третата възраст.

156 лева е минималният размер на пенсията у нас в момента. Хората, получаващи този размер са имали съответно минимален принос към осигурителната система. Те са се осигурявали върху минималната работна заплата. Ако се подлъжем по обещанията на популистките партии, то при 300 лева минимална пенсия получаващите в момента такъв размер трябва да се надяват на поне 600 лева. Знаете, че има хора с минимална пенсия от 950 лева. Проблемът е откъде ще дойдат средствата за това рязко повишение

Няма как да увеличаваш изведнъж минималния размер на пенсията на тези, които са с минимален принос. Те не могат да се сравнят с вас – работилите по 30 – 40 години, дали много на държавата, обясни Светлана Ангелова.

Пенсиите у нас са ниски, защото през 1989 година бившите управляващи и добре познати „другари“ опразниха пенсионния фонд. Тогава се наложи държавата да плаща парите. Припомнете си тежката зима на 1997 година при управлението на Жан Виденов, когато пенсионният фонд остана дори в дефицит, коментира бившият зам. – председател на комисията по труда и социалната политика в 43-о Народно събрание. През 2009 година първото правителство на ГЕРБ стабилизира държавата и започна да стопява дефицита от 5 млрд. лева в пенсионния фонд. Няма как бързо да се навакса в подобряване жизнения стандарт на старите хора и доходите за пенсионерите.

Лесно е да правиш гръмки изявления за резки промени в социалния и пенсионния модел при ясното съзнание, че няма да управляваш държавата след това. Ако се вярва на социалогическите агенции и изследванията от последните дни популистите се радват на подкрепа от едва 10 – 11 % от избирателите, подчерта г-жа Ангелова.

След още един управленски мандат поетият от мен и ПП ГЕРБ ангажимент като цяло е изпълнен и не сме залитнали към популистки обещания в сферата на доходите.

ГЕРБ ще продължи досегашната практика всяка година да дава коледни и великденски добавки при положение, че получи мандат и състави стабилно правителство. Ще продължи индексацията на пенсиите от 1 юли. При планиран определен ръст на развитие в икономиката на държавата ще останат повече пари за социални плащания и съответно може да се очаква по – висок размер на пенсиите, увери тя.

Г-жа Ангелова призова присъстващите на 26 март да дадат своя глас за реални решения за България, каквито предлага ГЕРБ с номер 11 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама