Административен съд – Русе отбелязва 10 години от своето създаване

03:22, 01 мар 17 25 701 Шрифт:
Автор:

„Ден на отворените врати“ организира на днешния 1 март Административният съд в Русе. Информационната кампания е посветена на 10-годишнината от създаването на специализирания орган на съдебната власт в града.

В рамките на предвидената програма ще бъде демонстриран начинът за разпределяне на делата, ще бъде предоставен достъп до съдебни заседания по административни дела, ще се коментират особености на административното правораздаване и представят елементи от вътрешноорганизационната дейност на институцията.

Във връзка с годишнината от 14.00 ч. в Тържествената зала ще бъде презентиран сборникът „10 години Административен съд – Русе“, който съдържа факти, справки и илюстрации, свързани с важни моменти от дейността на съда през изминалия период.

Малко по-късно ще бъдат представени и новости в достъпа до интернет страницата на съда.

В следобедните часове програмата предвижда лекция на тема „Развитие на административното правораздаване от 1912 г. до наши дни“ - съвместна инициатива на Административен съд – Русе и катедра „Публичноправни науки“ към Юридическия факултет на РУ „Ангел Кънчев“. Свои презентации по темата ще представят съдия Елга Цонева и студенти от четвърти курс на специалност „Право“.

По силата на параграф 3 от Преходните и заключителни разпоредби на влезлия в сила на 12.07.2006 г. Административнопроцесуален кодекс в България се създават 28 регионални административни съдилища. С тяхното обособяване България засвидетелства принадлежността си към европейския правов ред и норми на отношения между гражданите и държавата.

Административният съд в Русе функционира, образува и разглежда дела от 01.03.2007 г.

Съдебният район, върху който се прилагат компетенциите на съда, обхваща общините Русе, Бяла, Ценово, Ветово, Борово, Иваново, Две могили и Сливо поле.

За 10 години десет административни съдии правораздават в Административен съд – Русе. Осем магистрати основополагат институцията през 2007 г.: Елга Цонева, Росица Басарболиева, Тодор Петков, Красимир Кънчев, Свилена Проданова, Йълдъз Агуш, Вилиана Върбанова и Сибила Симеонова.

През 2009 г. Тодор Петков е избран за съдия във Върховния административен съд. Три години по-късно е последван от съдия Свилена Проданова. През 2013 г. за върховен съдия е избран и Красимир Кънчев, а през 2016 г. – Сибила Симеонова.

С решение на ВСС броят на магистратите в Административния съд е редуциран до седем, а новите съдии в състава му са Ина Райчева и Диан Василев.

За 10 години в Административен съд – Русе са разгледани близо 12 000 административни (първоинстанционни и касационни) дела, изключително разнообразни по материя и приложима нормативна уредба. Над 92% от производствата приключват в рамките на препоръчителния тримесечен срок, а около 85% от обжалваните съдебни актове са потвърдени от Върховния административен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама