Д-р Камен Кожухаров: Подобряване на здравето на нацията е стратегическа цел на ГЕРБ

07:16, 02 мар 17 / Политика 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Д-р Камен Кожухаров е роден на 17 септември 1965 година. Завършва Висш медицински институт – София. Придобива квалификация „Здравен мениджмънт“ в Стопанска академия Д. А. Ценов“ гр. Свищов. От 1 юли 1996 година до 2010 година е ординатор – хирург в хирургично отделение на МДОЗС – Русе ЕООД. От 2010 година досега е управител на „Комплексен онкологичен център“ ЕООД – Русе.

 - Г-н Кожухаров, като лекар с десетилетия стаж зад гърба Вие сте добре запознат със системата на здравеопазването. Какво планира да направи ГЕРБ в тази така чувствителна сфера за всеки един от нас при нов управленски мандат?

 - Подобряване на здравето на нацията е стратегическа цел на ГЕРБ. Тя ще продължи да доминира в общата логика на реформите в сектора. Целта ни е организационното, кадрово, финансово и морално стабилизиране на здравната система.

Тема номер едно за нас е профилактиката. Тя е възможност за по - добро здраве и качество на живот. Добрият здравен статус на младото поколение българи ще гарантираме чрез мерки, гарантиращи ранното приучване към принципите на здравословен живот, рационално хранене и физическа активност.

Планираме разширение на обхвата на профилактичните прегледи с допълнителни скринингови изследвания, попълване на ваксиналните програми с нови компоненти съобразно добрите европейски практики, както и въвеждане на препоръчителни ваксинации за рискови контингенти.

Искаме да постигнем на по - добър контрол върху разпространението на хроничните незаразни заболявания чрез финализиране на националната програма за борба с тях. Ще бъдат подготвени допълнителни мерки с фокус върху рисковите фактори.

ГЕРБ ще въведе нов модел за социално - здравни грижи, който да позволи на пациентите да контролират заболяванията си чрез достъп до здравни услуги и подходяща терапия в системата на извънболничната помощ.

 - Как ще се обезпечи финансовата стабилност на здравната система?

 - Ще се стремим към финансова стабилност и обезпеченост на здравната система чрез стабилизиране на здравноосигурителния модел чрез административни и законодателни мерки за повишаване събираемостта на здравните вноски.

Предстои прецизиране на т.нар. „основен пакет медицинска помощ“ и същевременнно създаване на условия за надграждане на солидарния модел, финансиран от НЗОК, с ясни стимули за замяна на кешовите плащания с допълнително здравно осигуряване/застраховане, което ще даде възможност за

защита на пациента и контрол на финансовия ресурс

Считам, че е необходима поетапна демонополизация на Националната здравно-осигурителна каса. ГЕРБ ще направи подготовка на системата за въвеждане на диагностично- свързаните групи като метод за заплащане на медицинската помощ.

Подготвили сме създаване на актюерна и аналитична структура в НЗОК, с участието и на външни консултанти, с акцент болнична медицинска помощ и лекарствени продукти, като при подготовката за преминаване към финансиране на системата чрез диагностично - свързани групи, а структурата да се развие в национален кейс-микс офис.

 - Каква е ролята на информационно – комуникационните технологии за по – силен контрол върху здравната система?

 - Гледаме на информационно - комуникационните технологии като на средство за ефективна и контролирана здравна система. За целта ще работим за въвеждане на единни стандарти за управление на публичните лечебни заведения и нормативно утвърдени механизми за контрол по изпълнението им.

Ще бъде създадена интегрирана информационна система, свързваща в реално време информационните системи на Министерството на здравеопазването, НЗОК, НОИ, НАП, доставчиците на медицински и здравни услуги (болници, практики в извънболничната помощ, аптеки) и прехвърляне на целия документооборот в електронен вид.

Абсолютна необходимост е въвеждането на електронна здравна карта за достъп до системата и контрол в реално време на потреблението на даден вид медицинска услуга. Подготвихме въвеждането и на електронна рецепта и електронно направление.

Създаването и въвеждане на електронно медицинско досие на базата на електронната карта и информационната система на НЗОК с текущо поддържане също ще допринесе за по – сериозен контрол.

 - Как ще се справите с регионалните дисбаланси при осигуряването на медицинска помощ?

 - ГЕРБ ще работи за преодоляване на регионалните дисбаланси и осигуряване на функционално взаимодействие между отделните нива на медицинската помощ. Това ще стане с нормативно усъвършенстване на концепцията за задължителна здравна карта с цел осигуряване на подобрен достъп и оптимално планиране на ресурса и инвестициите.

Трябва да има ясни възможности за инвестиции чрез развитие на публично - частно партньорство в областта на болничната медицинска помощ, вместо разкриване на нови лечебни заведения в райони с достатъчна наситеност.

Кадровото и ресурсното обезпечаване в Спешната медицинска помощ ще стане чрез нормативно уреждане на участието на парамедици в екипите, постигане на максимално равномерно покритие на територията на страната, усъвършенстване на общите протоколи за поведение и триаж, подобряване на условията за обучението и квалификацията на специалистите, както и на заплащането, на условията на труд, на сигурността и техническата обезпеченост на кадрите.

Ресурсно и структурно осигуряване на първичната медицинска помощ ще стане чрез промяна в съотношението на финансиране с превес на плащането за дейност над капитационното, справяне с проблема „незаети практики” чрез оптимизация на стимулите за работа в тях, предоставяни от НЗОК съвместно с държавната и местната власт, развитие на системата на дежурните кабинети за неотложна помощ.

Реформиране на сектора за болнична медицинска помощ чрез преминаване към селективно сключване на договори с лечебни заведения, предлагащи най - добро качество, равнопоставеност и безопасност на пациентите, функционално коопериране на лечебните заведения на регионален принцип за по - ефективна комбинация на предлаганите дейности, ефективен контрол за стриктното спазване на индикациите за хоспитализация и дехоспитализация и на алгоритмите за лечение, както и обвързване на плащанията с резултатите от лечението.

Ще търсим решаване и на проблема с кадровото обезпечаване на системата.

Всички посочени от мен мерки биха станали възможни, ако всички граждани на Русенска област ни подкрепят с гласа си на 26 март с номер 11 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама