Представят резултатите от разкопките край Каменово в Русе

08:55, 02 мар 17 25 511 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес от 18 часа в зала „Kняз Александър I” на Историческия музей археологът Димитър Чернаков ще направи презентация на тема„Работилница за кремъчни сечива и некропол от каменно-медната епоха“.

С това на практика ще бъдат представени резултатите от проведените през 2016 г. редовни археологически разкопки в центъра на село Каменово, Община Кубрат, Област Разград, съобщиха от Регионален исторически музей в Русе.

Проучванията в периферията на селищната могила дадоха възможност да се установи продължителната експлоатация на изследвания терен. През ранната каменно-медна епоха (4800 – 4700 г. пр. Хр.) в района са се намирали вкопавания с диаметър 2-3 м, които са изпълнявали функцията на жилища.

През първата половина на късния халколит (4500 – 4300 г. пр. Хр.) на проучвания терен е разположен некрополът на селището, а в края на късния халколит (4300 – 4200 г. пр. Хр.) районът е използван за производствен център на кремъчни сечива, в който е съществувала добре изразена специализация на труда. Изделията от с. Каменово са се разпространявали на стотици километри, категорични са археолозите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама