УМБАЛ - Русе: Неверни са твърденията, че младите ни специалисти напускат

11:27, 04 мар 17 25 1137 Шрифт:
Автор:

Във връзка с разпространени в медиите твърдения, че "младите специалисти имат намерение да напуснат отделенията, в които работят, и да си търсят работа в други болници", директорът на УМБАЛ - Русе д-р Иван Стоянов разпространи становище, в което категорично отхвърля тези твърдения. Посочени са забавяния на акредитации по технически причини поради нестабилната обстановка в управлението и министерствата. В никакъв случай обаче не може да се говори за кадрови проблеми - в момента в лечебното заведение специализират 50 лекари, като част от тях са приключили обучението си по всички модули и изчакват времето, в което трябва да се явят на изпит. На тези, които им се налага да се забавят поради закъснялата на този етап акредитация, им е предложено да работят в болницата и те са се съгласили. 

Д-р Стоянов изразява и недоумение от негативната кампания, която е превърнала един бюрократичен проблем в обществено значим. В същото време болницата е подложена на засилени проверки, нехарактерни за никое друго лечебно заведение в страната. Като особено циничен е определен опитът за атака срещу УМБАЛ - Русе, в който са впрегнати емоциите на обикновените пациенти. 

Прилагаме пълния текст на становището на д-р Иван Стоянов:

Във връзка с публикуваните твърдения, че "младите специалисти имат намерение да напуснат отделенията, в които работят, и да си търсят работа в други болници", заявявам категорично, че няма нито една подадена молба за напускане от страна на млади колеги и нито един договор не е прекратен.

Действително имахме проблем с акредитацията, която определя някои от отделенията на УМБАЛ-Русе да бъде база за обучение на специализанти. За отделенията "Съдова хирургия", "Микробиология", "Неврохирургия", "Обща и клинична патология", "Пластично-възстановителна и естетична хирургия", "Трансфузионна хематология", "Физикална и рехабилитационна медицина" това не важи и тяхната акредитация е валидна до 21.06.2018 г.

В момента 50 лекари специализират в УМБАЛ-Русе. Част от тях са приключили обучението си по всички модули и изчакват времето, в което трябва да се явят на изпит и да защитят знанията и уменията си. На тези, които им се налага да се забавят поради закъснялата на този етап акредитация, им е предложено да работят в болницата и те са се съгласили. Другите колеги, които трябва да довършат обучението си по модули, им е осигурена възможност да направят това в други лечебни заведения за срока, който им е нужен. 

Смятам, че не е нужно да ангажирам вниманието ви с детайлите по получаването на въпросната акредитация и движението на документацията в институциите, които временно са нестабилни поради смяната на правителството.

Всички документи са в Министерството на здравеопазването и всички указания, които са били дадени на екипа, са изпълнени.

Драма обаче няма. Това е причината отново аз и моят екип да си зададем въпроса защо документален проблем на болницата се превръща в обществено значим. Странно е, че само през миналата година УМБАЛ-Русе имаше над 50 одита и проверки от различни институции - нещо, на което други болници не са подложени.

Не разбирам желанието на част от лекарската гилдия и гражданството УМБАЛ-Русе да затвори врати. Впрочем вече се чуха много гласове в подкрепа на това искане от страна на лекари в болницата, които поради голямата си натовареност не могат да отдъхнат. Разбира се, че това е иронично. Цинично е обаче, че тази битка срещу УМБАЛ-Русе се води с всички методи и средства, като не се пестят дори емоциите на обикновените хора, които вероятно са забравили крилатата фраза на класика Джон Стайнбек "Каквото и да ти говорят, знай, че става дума за пари".

На финала бих искал да ви припомня, че докато тече тази атака срещу болницата, на всеки един от 12-те й етажа някой спасява нечий живот.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама