УМБАЛ - Русе: Съдбите на лекари и пациенти не може да бъдат заложници на лични и икономически интереси

16:51, 05 мар 17 25 639 Шрифт:
Автор:

Днес бе разпространено отворено писмо от страна на УМБАЛ - Русе, в което работещите в лечебното заведение уверяват, че ще продължат да работят в интерес на пациентите си въпреки атаките, на които са подложени от всички страни през последните 2 години.

Прилагаме пълния текст на писмото без редакторска намеса:

Уважаеми съграждани, 

Вече 152 години Русенската болница е опора на здравеопазването в региона. До преди години тази болница беше единствената. През всичките 152 години тя не е затваряла нито за минута, а е преминавала достойно през войни, през протести, през кризи, през скандали, през всички събития, които са разтърсвали обществото. Защото на ул."Независимост" 2 работят професионалисти, за които живота и здравето на хората са единственият им интерес.  

Сега времената са други, но хората продължават да търсят утеха и лек за болките си в Голямата болница, независимо в коя част на деня или годината - тук работим денонощно и вие знаете това.  

Вече почти две години не спират атаките срещу болницата. Всъщност ние можем да посочим точното време, в което те започнаха - ноември, 2015 г., когато тук беше доставен съвременен апарат за ангиографии. Той ни дава възможност да лекуваме пациентите си със сърдечно-съдови проблеми с най-съвременна техника. Този апарат е доставен със средства на Европейския съюз и е по европейски стандарти. Оказа се обаче, че това не се хареса на част от колегията. Не без помощта на институциите се направи всичко възможно да бъде забавено във времето пускането на апарата в действие. Някой имаше интерес от това. Само че броени дни остават до финала и в края на следващата седмица той ще трябва да заработи. Или поне така сочи законът.

Години наред тази болница е била използвана като донор в частни интереси. На нейна територия добре живяха лечебни заведения, които иначе би трябвало да са ни конкуренция. Няма да се връщаме назад във времето, за да анализираме кой го е допуснал и защо се е стигнало до такива абсурди. Ще отбележим само, че сегашният ни директор д-р Иван Стоянов се противопостави категорично на тази порочна практика. 

Атаките срещу нас продължиха и се оказахме във война, в която явно всички средства са позволени. Организаторите на кампанията нямаха нито морални, нито професионални задръжки. Те използваха дори човешката болка и личното нещастие, за да си запишат в актива още една стрелба срещу Голямата болница.

Неочаквано беше за всички нас, които работим тук, че и ръководството на съсловната ни организация БЛС се включи в битката. Тези наши колеги нито веднъж не се изказаха в защита на професионализма, а се оставиха да бъдат оръжие във войната, независимо от факта, че всички те бяха част и са обучени именно в тази болница.

За първи път от десетилетия тук се прави пълна промяна. Знаем, че добрите новини не са новини, но сме длъжни да припомним, че детското отделение след броени дни ще се премести в чисто нови и добре оборудвани помещения; одобрени са плановете и предстои пълна реконструкция на Спешно отделение; изгради се изключително модерен център за инвазивна кардиология; отделението по Рехабилитация заработи на пълни обороти и с пълен състав; финансовото състояние на болницата е стабилно, защото се спряха някои твърде големи "течове" от системата; въведе се единна електронна система, в която всеки пациент има своето досие и още много други промени, които ние като лекари, работещи тук, приветстваме и подкрепяме напълно.

Всяка медийна стрелба има за цел да разруши доверието между лекари и пациенти, а ние добре знаем, че именно доверието е добрата основа за успешно лечение. Тази професия сме си я избрали ние, затова и не се оплакваме, но държим хората да знаят, че когато някой случай в болницата не върви, ние пренебрегваме близките си и личния си живот.

Категорични сме, че съдбите на лекарите и пациентите не може да бъдат заложници на лични интереси. Заставаме в подкрепа на директора си д-р Иван Стоянов и му вярваме, защото той доказа, че не е част от модела "КОЙ", който управлява и русенското здравеопазване.

В никакъв случай не сме против конкуренцията - тя, казват икономистите, е гаранция за по-високо качество на работата. 140 години лекарите в този град дори и без конкуренция са давали всичко от себе си, за да утвърдят тази болница като водеща в региона, в такава, на която хората да имат доверие. Успявали са и благодарение на това ние имаме отговорността да продължим по същия начин. Само че ни е много трудно да се концентрираме върху пряката си работа, докато ни стрелят в гръб.

Болницата не е на директора, лекарите, сестрите, акушерките, лаборантите, санитарите, техниците. Тя е наша - на русенци и на хората, които знаят, че ние ще направим всичко по силите си, за да запазим живота и здравето им.

Ние не се превърнахме в търговци, но и няма да позволим да ни изтъргуват. За нас е въпрос на лична чест и професионално достойнство да устоим в тази битка, която все някога ще свърши, а ние ще трябва да продължим да работим.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама