Златна значка „Русе“ за Дора Янева – Медникарова

22:40, 09 мар 17 / Култура 25 541 Шрифт:
Автор:

Творческа вечер „Пътуване към себе си“ на поетесата и преводачка Дора Янева – Медникарова се проведе днес в Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

Тя бе посветена на 70 години от нейното рождение и 95 години от рождението на актьора Андрей Медникаров.

По този повод директорът на дирекция „Култура и образование“ в Община Русе Ирена Петрова връчи поздравителен адрес и награди знаменитата русенка със златна значка „Русе“ от името на кмета Пламен Стоилов.

Водещ на вечерта беше литературният критик и преводач Огнян Стамболиев, а театроведът Крум Гергицов изнесе слово за актьора Андрей Медникаров.

В творческата вечер взеха участие пианистката Анастасия Медникарова и актрисата Павлина Кирилова.

Посетителите имаха възможността да разгледат документална изложба с книги и материали за живота и творческата дейност на русенската поетеса и преводачка и нейния съпруг – актьорът Андрей Медникаров. По време на вечерта беше представена най-новата й книга „Сълза в пустинята“.

Дора Янева – Медникарова е водещ преводач от естонски език, поет и журналист. Превела е над 30 книги с поезия, проза и драматургия. Автор е на пет стихосбирки и много стихове в печата, както и на две пиеси. Сред големите естонски автори, които е представила у нас са класикът Антон Хансен Тамсааре, Бети Алвер, Оскар Лутс и др. Нейният превод на класическия детски роман-тетралогия „Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада“ от Ено Рауд, вписан в списъка на Ханс Криастиан Андерсен за съвременни разказвачи, отдавна е в българските читанки, с четири издания от 1980 год. насам. Член е на Съюза на преводачите в България, който наскоро я удостои с една от големите си награди за цялостна творческа дейност – преводи от естонски, финландски и руски.

Съорганизатори на събитието бяха Дружество на преводачите и Дружество на писателите в Русе, Дружество 1940 – Русе към Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама