Герджиков към институциите в Русе: Апелирам да не допуснете грозното явление „купуване на гласове“ на парламентарните избори

18:47, 10 мар 17 / Политика 25 394 Шрифт:
Автор:

Служебният премиер проф. Огнян Герджиков проведе работна среща с областния управител, кмета на общината, председателя на Районната избирателна комисия, кметовете и секретарите на общини от областта.

„Имате изключителна роля за подготовката на изборите в спокойна и честна среда. Не допускайте това грозно и срамно за европейска страна в 21 век – търговията с гласове – да се случи на този вот“, апелира министър-председателят.

Ангажираните с изборите институции информираха Герджиков за осигуряването на изборни помещения, помещения за съхранението на изборните книжа, осигуряването на охрана и бюлетини за секциите. Областният управител Стефко Бурджиев изрази притеснение, че отпуснатият за изборите бюджет може да се окаже недостатъчен за малките общини, както и за подвижните урни, но подчерта, че са предприети всички необходими мерки за нормалното протичане на изборния процес. Районната избирателна комисия в Русе е съставена политически балансирано и в срок, каза още Бурджиев.

Областното ръководство на Русе запозна премиера с трансграничния проект за изграждане на естакада – кръстовище на две нива в зоната на ГКПП „Дунав мост“ и поиска съдействие от страна на правителството този трансграничен проект да бъде осъществен час по-скоро.

По актуални въпроси на община Русе министър-председателят разговаря с кмета Пламен Стоилов, който разказа на проф. Герджиков как се променил Русе през последните години и го покани да гледа Световното по волейбол в „Булстрад арена“ през 2018-а. В края на срещата, русенският градоначалник подари на проф. Герджиков картина с изглед от Доходното здание, където се провежда и 57-ото издание на „Мартенски музикални дни“, на откриването на което ще присъства служебният премиер.

Огнян Герджиков се срещна и с ректорското ръководство на Русенския университет и съобщи, че правителството възнамерява да разреши откриването на филиал на университета в град Видин.

„Регионът на Видин има нужда от съживяване и един от начините е разкриването на филиал на Русенския университет“ - това заяви по време на среща с ректорското ръководство на висшето училище служебният министър-председател проф. Огнян Герджиков.

Министър-председателят прояви интерес какви специалности ще се преподават в бъдещия филиал и помоли ръководството и преподавателите да не позволяват нивото на висшето образование в България да пада. Ректорът проф. Велизара Пенчева заяви, че професионалните направления, в които ще се обучават студенти във Видин са обвързани с нуждите на региона, а именно Земеделска техника и технологии, Машинно инженерство, Електроника, Технология и управление на транспорта, Индустриален мениджмънт и Компютърни науки.

Проф. Герджиков бе запознат със становището на ректорите на висши училища от Североизточна България относно подготвяната промяна в ПМС 64 за условията и реда за утвърждаване на броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища.

По време на срещата ректорът проф. Велизара Пенчева връчи Кристалния знак на Русенския университет на проф. Огнян Герджиков, покани го да посети висшето училище и да изнесе лекция пред студенти на 24 май.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама