Светлин Русев разказва „Приказка за цигулка“ с уникален Страдивариус от 1710 г.

06:50, 11 мар 17 25 760 Шрифт:
Автор:

Вторият ден от Фестивала „Мартенски музикални дни“ предлага на публиката една великолепна програма за малки и големи, съобщават организаторите.

Първият за деня концерт дава началото на поредното издание на Мартенски музикални дни Джуниър – съвместен проект на Община Русе и Фондация Америка за България.

Фортисимо Фамилия са подготвили една Приказка за Цигулка, с която да зарадват малките меломани и техните родители. „Разказвачи“ на приказката ще бъдат Светлин Русев, като солист на Софийска филхармония с диригент Павел Златаров, и артистите Илияна Коджабашева и Деян Ангелов.

Деца и родители ще имат редкия шанс да чуят звука на една уникална цигулка – Страдивариус от 1710 г., със звучното название Camposelice. Концертът предлага среща и с множество от най-популярните пиеси, писани някога за цигулка – от Вивалди през Паганини, Чайковски и Сарасате, та чак до танго-музиката на Гардел.

Концертът ще се състои в 12 ч. в Доходно здание. Именитият цигулар Светлин Русев стъпва за пореден път на сцената на Мартенски музикални дни, веднага след главното си участие в блестящото откриване на фестивала един ден по-рано.

От 19 ч., в зала Европа пък следва една не по-малко интригуваща среща с музиката. Дуо Кончертанте 20 е тандемът на кларинетиста Росен Идеалов и виолончелистката Георгита Бояджиева – Николова, които ще отпразнуват на русенската фестивална сцена 20-те години на своето сценично партньорство по един впечатляващ начин. В концертната програма са включени произведения от Хиндемит, Моцарт, Бах, Константин Илиев, Васил Казанджиев.

Георгита Бояджиева е един от най-известните и изявени български виолончелисти. Като солист и камерен изпълнител до този момент има над 400 концерта – с оркестри, тематични и интегрални изпълнения, многобройни програми с различни камерни формации. Реализира над 70 български и световни премиери, в това число и посветени на нея творби. Записва за фонда на БНР (над 60 студийни и документални записа), WDR – WDR Кьолн, Радио Букурещ, БНТ. Професор е по камерна музика и доктор по музикознание и музикално изкуство в Инструменталния факултет на НМА П. Владигеров.

Кларинетистът Росен Идеалов, като солист и камерен изпълнител, концертира с голям успех в България, редица страни в Европа, САЩ, Русия, Китай и др. Репертоарът му наброява над 500 произведения от ренесанса до наши дни, като голяма част от тях са написани за него. Реализира десетки записи за фонда на БНР и БНТ, както и над 16 компактдиска. Награден е със Златна лира за върхови творчески постижения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама