Мартенски музикални дни обещават още изящни и незабравими изживявания

07:16, 12 мар 17 25 418 Шрифт:
Автор:

Фестивалната програма на 57-ото издание на Международния фестивал Мартенски музикални дни в днешния 12 март продължава отново с два изключително любопитни концерта, съобщиха организаторите.

В 11 ч. на сцената на зала Европа ще излезе познатият на русенската публика с възхитителните си изпълнения Струнен квартет Фрош, обединяващ таланта на цигуларките Негина Стоянова и Петя Димитрова, виолистката Мария Вълчанова-Любенова и виолончелиста Виктор Трайков.

През 2008 квартетът получава втора награда на Международния конкурс за австрийска камерна музика в София, а през декември същата година печели първа награда на Академичния конкурс за камерна музика, посветен на Марин Големинов. През 2015 получава Кристална лира в категорията Камерни ансамбли. За концерта си на 12 март са подбрали една впечатляваща програма с произведения от Шостакович, Хинастера и Драгомир Йосифов.

Вечерта на 12 март също ще подари на публиката едно изключително изящно и незабравимо изживяване, обещават организаторите. Главни действащи лица на сцената в 19 ч. ще бъдат Готлиб Валиш (пиано), Иван Консулов (баритон), Русенска филхармония и хор Дунавски звуци при НЧ Ангел Кънчев 1901 – Русе с диригент Георги Димитров. Те ще изпълнят Концерт за пиано от Моцарт, Песни на странстващия калфа от Малер и Фантазия за пиано, хор и оркестър от Бетовен.

Роден в семейство на виенски музиканти, Готлиб Валиш е приет във Виенския университет за музика и сценични изкуства на 6-годишна възраст. Има блестяща кариера, свири с водещи оркестри като Виенската филхармония, Щутгартския камерен оркестър, Камерата Залцбург и др. Многобройните му турнета включват концерти по цял свят. Носител е на награди от няколко международни клавирни конкурса, сред които първа награда и Гран При Иво Погорелич и награда Стравински (САЩ).

Иван Консулов, роден във Варна, живее и работи от 30 години в Швейцария. Гостува с голям успех на сцените на Театро Комунале в Болоня, Сан Карло в Лисабон, Филаделфийската опера, оперите в Женева, Лиеж, Верона, Кобленц и др. Партнира си с редица артисти от класата на П. Доминго, Л. Павароти, М. Френи, К. Ричарели, Г. Димитрова. От 7 години има собствено оперно студио в Цюрих, където работи активно с млади оперни певци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама