Мирослав Манев: Няма да щадя енергията си и ще работя за нашия град и регион

15:33, 12 мар 17 / Политика 25 889 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мирослав Манев е на пето място в избирателните листи на коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“ за 19 МИР – Русе. Роден е в дунавския град, през 1986 година, семеен, има син Никола, на 11 месеца. По образование е икономист, а по професия финансов експерт. В момента подготвя докторантура по специалността си. Описва себе си като дясно-мислещ патриот.

Какво търси един млад човек в политиката?

  • Всички знаем, че политиката е сложна и изискваща много компромиси и балансиране материя. Хората, не само младите, трудно я разбират. А когато човек трудно разбира нещо той го неглижира или си създава нереалистични очаквания от него. Но „правенето на политика“ си остава единственият демократичен начин за управление на държавата. Това е целта на различните политически партии – да изработват политики – за доходи, за образование, за здравеопазване и др. и чрез тях да печелят симпатизанти и гласове, за да получат представителство в Народното събрание, където се коват законите. Чрез тях пък става реалното управление на държавата. Наистина е трудно. Може би затова много мои познати са отвратени от политическите обещания, които не се изпълняват. Точно това е предизвикателството за мен, като млад човек. Аз смятам, че не можем да седим и да гледаме отстрани и само да изразяваме недоволство и подигравки. В крайна сметка ние сами избираме своите народни представители и сега когато имаме възможност да упражняваме преференциален вот, считам че избирателите са натоварени с голяма отговорност. Да продадеш гласа си или да вярваш на празни обещания за 1000 лв. пенсия означава да продадеш бъдещето на децата си. От друга страна очаквам от всички млади хора по-активно включване в политиката, в гражданското общество, по-задълбочен интерес към обществените проблеми и предлаганите от партиите решения. И нека помислим малко преди да се хванем на евтини предизборни трикове, с червени лозунги за промяна.

Как попаднахте в листата на Реформаторския блок за предстоящите избори?

  • Преди няколко години станах член на младежите на СДС-Русе, като основен мотив за мен е активно да изразявам гражданската си позиция. За мен е голямо признание и отговорност да бъда поставен на пета позиция в листата, редом до много ерудирани професионалисти като Румен Христов, д-р Йосиф Новаков и други. Съвместната ни работа през тази кампания ми дава много ценен опит, идеи и нови контакти. Считам, че трябва да има по-голяма приемственост и все повече млади хора да намират място в политиката.

Кажете нещо повече за себе си. Защо избирателите трябва да ви се доверят?

  • Нещо което много харесвам в Реформаторския блок е, че не сме популистка формация, която дава фалшиви обещания на хората. Мога да кажа в кои области имам знания и да споделя някои мои идеи и ако получа доверие да работя за бъдещето на русенския регион.

Добре, нека научим повече за това – кой е Мирослав Манев?

  • Завърших Английската езикова гимназия в Русе, благодарение на което владея отлично английски език. Продължих с висшето си образование в Икономически университет – Варна, катедра „Индустриален бизнес”, където последователно завърших бакалавър, магистър, а сега съм в процес на завършване на докторска дисертация в областта на преките чуждестранни инвестиции. Разглежданата тема цели разкриване на цялостното влияние от навлизането на чуждестранни компании в България върху местните фирми. Предложени са множество мерки за подобряване на инвестиционния климат в България и за повишаване на позитивите чрез по-голямо обвързване на чуждестранните инвеститори към българската икономика. Автор съм на множество научни публикации по темата, които са свободно публикувани и в Интернет.

Предполагам, че сте се насочил към кариера в научната сфера?

  • В университета съм преподавал на студенти по дисциплините „Предприемачество” и „Кариерно развитие”, но реших да продължа кариерата си в сферата на европейските проекти. Към този момент работя като финансов експерт за Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния, по която се осъществяват много важни съвместни българо-румънски проекти в региона. Моята работа е да контролирам разходването на европейските средства, за да бъдат предотвратявани евентуални финансови злоупотреби. В тази област бих бил изключително полезен за моя град Русе и за региона.

Според вас какви са причините за разединението на партиите в дясното простраство?

  • Вижте, според мен е пресилено да се говори за разединение, драми и кой знае какви проблеми. Това са нормални процеси в политиката. Особено при десните партии. Реформаторският блок не е военизирана структура. Във формацията, десните партии се събират, за да провеждат десни политики. Всяка от тях, сама за себе си, решава дали да участва в политическия живот чрез общия блок или самостоятелно. Един от нашите партньори напусна формацията и сега се явява самостоятелно. В това няма никаква драма. Ето, виждате, към са се присъедини и партията на Светльо Витков – „Глас народен“, които със сигурност внасят по-различна и интересна нотка на коалицията. Там повечето хора са творци, интересуват се от култура и защита на авторските права, насочени са към младите и разочаровани от политиката млади хора. Работим чудесно с тях и те се оказаха много добро попълнение. Одобрявам призивите на лидерите на Реформаторския блок за обединение на десните партии. Не случайно на първите български монети от 1800 година е отпечатано мотото „Съединението прави силата”. Свободата на вземаните решения е много важен момент, с който в Реформаторския блок се разграничаваме от други партии център-дясно, при които се наблюдава по-милитаризирана и силно йерархична структура, където Вождът решава всичко.

Какво обичате да правите в свободното си време?

  • Основно обичам да прекарвам време с 11-месечния ми син Никола, разходки из природата, спорт. Друго мое хоби е риболовът, както и колекционирането на стари монети и банкноти. Интерес отскоро представлява и славната русчуклийска история, от която предобивам представа за величието на града ни преди по-малко от един век. Гордост за моята колекция е акция от първата българска банка „Гирдап”, основана в Русе през 1882 година.

Какво е посланието на най-младия кандидат за народен представител от листата на коалиция „Реформаторски блок-Глас народен“ към русенци?

  • Преди всичко – да излязат и да гласуват. Ако техният избор е с № 21 в бюлетината, аз им давам своята дума, че като млад и необременен от политиката човек няма да щадя енергията си и ще работя за нашия град и регион, който в последните 10 години изостана силно, в сравнение с други региони в страната. Аз обичам моя роден град Русе и ще работя за връщане на неговата слава, като икономически развит район и средище на културата.

Към всички и особено към младите хора на Русе се обръщам с предложението да гласуват за мен с № 21 в бюлетината и преференция „5“. Ще бъда щастлив да мога да гледам своите съграждани в очите и да работя за тях в Народното събрание.

Снимка: КП "Реформаторски блок - Глас народен"

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама