Отново силно русенско участие в Shell Eco-marathon 2017

12:35, 14 мар 17 25 542 Шрифт:
Автор:

България ще има засилено присъствие на международното състезание Shell Eco-marathon 2017 – 4 български отбора ще заминат за Лондон през пролетта, съобщават организаторите. Това са екипите на Техническите университети в София и Варна, които ще се състезават в категорията „Градски тип“ с водородна горивна клетка. Двата български екипа в категорията „Прототипи“ с електрическа батерия са на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе.

През 2017 г. Shell организира нов предварителен кръг под името Shell Eco-marathon Challenger Event. Това е отделна надпревара, по време на която отборите, заявили участие за първи път, ще могат да тестват и правят подобрения по своите превозни средства, преди да станат част от голямото състезание догодина. Тази година състезанието ще се провежда във Франция и в Турция. Три нови български отбора ще премерят сили в предварителния кръг. Те са от Професионална гимназия по механотехника в Русе, втори екип от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и учениците от Професионална гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък. Всички те ще участват с автомобил от категория „Прототипи“.

„Ние сме истински късметлии – ще работим в тясно сътрудничество с опитните български отбори и експертите на Shell от континента в изцяло мултикултурна среда, каквато Shell Eco-marathon предлага. Това е сбъдната мечта за всички нас и първата стъпка към реализацията ни в съвременни експерти за бъдещето на транспорта и енергийната ефективност. С ентусиазъм ще впрегнем познанията и уменията си, за да направим всичко по силите си да имаме впечатляващо постижение на пистата“, отбелязват част от новите участници в състезанието.

След повече от 12 месеца проектиране, изграждане и тестване на собствените си енергийно ефективни превозни средства, общо 192 отбора от 27 страни от Европа и други континенти ще вземат участие в европейската надпревара. Състезанието, което отбелязва своето 33-то издание тази година, отново ще се проведе в Лондон, а по време на надпреварата в олимпийския парк „Куин Елизабет“ от 25 до 28 май ще бъде организиран фестивалът „Изгради бъдещето“.

Участниците ще се състезават на специално изградена 1,6 км градска писта в олимпийския парк, на която ще представят смелите си визии за интелигентен транспорт на бъдещето. Миналата година отборът Microjoule-La Joliverie от Франция постигна най-добър резултат в категорията „Прототипи“ на компресиран природен газ, като измина впечатляващите 2606 км – разстоянието от Лондон до Милано и обратно с еквивалента само на един литър гориво. При автомобилите „Градски тип“ рекордът за 2016 г. принадлежи на отбора Lycée Louis Delage, който успя да преодолее с литър бензин 445,7 км.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама