Съдбата на Русенската корабостроителница ще се решава след изборите

13:14, 15 мар 17 25 618 Шрифт:
Автор:

Без съществени решения и в духа на взаимни обвинения и нападки премина днешното заседание на Областния съвет за тристранно сътрудничество, което обсъди проблемите в Русенската корабостроителница. Заседанието бе водено от областния управител доц.д-р Стефко Бурджиев, а участие взеха временният синдик на КТБ Росен Милошев, директорът на корабостроителницата Митко Димитров, представител на Русенска корабостроителница - Ямбол адвокат Георги Георгиев, представителят на синдикатите Христо Йорданов, работници. 

В самото начало на срещата Христо Йорданов постави няколко въпроса и искания, важни за работниците, сред които изясняване собствеността на предприятието, назначаване на постоянен синдик, изясняване на финансовото състояние на дружеството, изготвяне на оздравителна програма, изплащане на възнагражденията от декември до сега, преразглеждане продажбата на движимо имущество, задвижване на необходимите процедури за да може да започне отново работа предприятието. Той изрази и недоумение, как всички страни в спора изразяват добронамереност и готовност за сътрудничество, а в същото време работниците стоят без работа, няма заплати, дългогодишният синдик с 40 години стаж в предприятието е бил уволнен от ръководството. 

Оказало се също, че през през май 2016 година русенската компания е била отдадена под наем на фирма със същото име, но със седалище в Ямбол, и към нея се препращат приходите на завода, докато разходите остават в Русе. В отговор на това представителят на ямболската компания заяви, че основния проблем идва от делото за несъстоятелност на Корпоративна търговска банка, като техните представители си искали всичките задължения "сега и веднага". От дружеството искат да продължат кораборемонтните дейности, но на практика запечатването на работните помещения от съда е обезмислило всичко. 

В дебата се включи и представител на частния съдебен изпълнител, извършил запечатването, който заяви, че няма отношение към възникналия спор, а само изпълнява решение на съда. 

Директорът на русенския завод Митко Димитров пък отрече твърденията, че от завода се изнасят машини, които се разпродават, а тече работа на лицензиран наемател, който в момента работи по демонтиране на кораби за скрап. В същото време Димитров изрази съмнение, че заводът умишлено се води към затваряне, тъй като към терена имало икономически интереси. 

От своя страна синдикът на КТБ Росен Милошев заяви, че въпреки неговите опити да се започне диалог с ръководството на завода за съвместни действия по плащанията на дълговете и продължаване на работата са били отклонени, а целта на запечатването е била да се спре изнасянето на техника от завода. Имало е дори две искания за запечатване, тъй като след първото е бил проявен интерес към част от машините, и тогава е станало ясно че те се изнасят и се продават. Между Димитров и Милошев възникна спор относно правомощията и злоупотребите на двете страни, в който се включиха както работниците, така и представителя на ямболското дружество. 

Самите работници отправиха предложение към всички страни в спора да организират една среща помежду си, на която да бъдат изяснени различията, и да излязат с някакво решение на проблема, тъй като на срещи в подобен формат (тристранно сътрудничество) могат да се чуят проблемите, но не и да се намерят решения. 

В крайна сметка бе изготвено становище, в което се изразява подкрепа за Русенската корабостроителница, както и решение за изпращане на всички материали по казуса до омбудсмана Мая Манолова с цел търсене на извънсъдебно решение; наред с това ще се организира среща с всички русенски народни представители, които ще бъдат избрани на 26 март, за търсене на мерки на национално ниво. Бе включено и предложението на работниците за среща между всички засегнати страни. 

 По-късно през деня на сайта на КТБ ( corpbank.bg) бе публикувано разширено становище по темата, озаглавено "Кой саботира връщането на парите на КТБ?", където е засегнат случаят с Русенската корабостроителница. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама