Работниците от Русенска корабостроителница излязоха на протест

17:16, 15 мар 17 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Работниците от Русенска корабостроителница излязоха на мълчалив протест днес заради затварянето на завода, предаде БГНЕС от крайдунавския град.

30-ина души се събраха пред сградата на областна администрация, където по инициатива на областния управител Стефко Бурджиев се проведе извънредно заседание на съвета за тристранно сътрудничество. Хората настояват да се разпечата предприятието, за да могат да работят и да получават заплати.

В момента, по думите им, има многобройни поръчки, които чакат да бъдат поети. Те коментираха, че корабите, които бяха принудително задържани след затварянето на завода, вече са върнати на собствениците им, но без да са ремонтирани докрай.

„В рамките на два дена ни накараха кораби, които са без витла, без оборудване, които не могат да се движат на собствен ход, да ги свалим, само и само да ги няма на брега. А ние имахме поръчки за поне още десет кораба. Ние ги направихме тези кораби на асансьор. Качваме го, спускаш го и гледаш дали няма да потъне. Защото тези кораби, които са при нас, са дошли с някакъв проблем, особено след тази тежката зима има доста дефекти по корпусите“, обясни Иван Рашков.

Синдикалният лидер Христо Йорданов пък сподели, че в момента има златен шанс за Корабостроителницата да има работа. „Всички корабособственици по поречието на река Дунав са се хванали за главата, защото в момента всички корабостроителници са задръстени с три месеца напред, никой не може да поеме никакъв кораб. И в тоя момент, когато ние имаме такъв шанс да работим, да си изкарваме заплатите, ние сме затворени и нищо не можем да направим“, каза той.

Снимка: БГНЕС

На заседанието на тристранния съвет участваха всички заинтересовани страни, които не пропуснаха да разменят реплики помежду си. Заводът има задължения от близо 80 млн. лв, като 30 млн. лв. са към фалиралата КТБ и по нейно искане Корабостроителницата е запечатана. Има съмнения, че оборудването ще бъде разпродадено на парче, а заводът унищожен. „Имаше спекулации в някои медии, че целта е да се разпродаде на парчета, да се унищожи, някой да я вземе на ниска цена.

Най-отговорно ви казвам, такава цел няма и моята цел, сигурен съм, че и целта на синдиците на банката, е да се продава като работещо предприятие“, заяви временният синдик Росен Милошев. Той коментира, че в момента се практикува схемата „един взима благата, за друг остават тежестите“, визирайки договора между русенската фирма и фирма със сродно име от Ямбол.

„Цялата търговска дейност се осъществява от Русенска корабостроителница-Ямбол, те сключват договорите, те получават парите, а се използва за това базата на Русенска корабостроителница-Запад, и трудът на работниците на Русенска корабостроителница-Запад, без да се плащат осигуровки, данъци, просто едно такова частично преразпределение, частично се плащат заплати на работниците и на служителите, а всички останали приходи остават в ямболската фирма“, обясни той.

Изпълнителният директор на Корабостроителницата МиткоДимитров обаче не е съгласен с обвиненията, че е сключил неизгоден договор с ямболската фирма. Според него именно КТБ е виновна за проблемите на завода. „Заводът сигурно ще бъде отпечатан, но целта на другите хора е да изчакаме в тоя период някъде около месец и да останат хората без работа, да се изхвърлят навън, и съответно да затворят завода. Това е целта на КТБ, само че няма как да им се получи.

С другите кредитори, които са над пет, се оправям по някакъв начин, с КТБ не мога да се оправя. Искаме да направим един оздравителен план, съответно при работа да можем да си плащаме. Имаме работа, но ни спират КТБ да работим“, каза той.


В крайна сметка тристранният съвет подкрепи изцяло работниците, но тъй като засега няма вариант за извънсъдебно решение на спора, казусът ще бъде отнесен до омбудсмана Мая Манолова.
 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама