Русе е домакин на Национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика

07:21, 17 мар 17 / Култура 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес и утре в „Канев център“ на РУ „Ангел Кънчев“ ще се проведе юбилейното десето издание на Национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика, организиран от Общинския детски център за култура и изкуство.

И тази година интересът към конкурса е много голям, като в него ще се включат над 280 деца и младежи от 20 български града, съобщават от пресцентъра на общината. Съгласно регламента, те се разпределят като индивидуални изпълнители певци и инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли.

Конкурсът е в Националния календар на Министерството на културата, а от тази година е включен в Националната програма на мерките за закрила на децата с изявени дарби. Това вдига още повече нивото на конкурса и дава възможност на най- добре изявилите се на І, ІІ и ІІІ място от ІІІ възрастова група – индивидуални изпълнители да бъдат стимулирани чрез предоставяне на 12-месечна стипендия в размер на 135 лева месечно или с еднократно финансово подпомагане в размер до 195 лева.

Участниците в конкурса ще бъдат оценявани от жури с председател Професор академик Милчо Василев – ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – град Пловдив.

Гости на Х Национален фолклорен конкурс ще бъдат изключителните народни певици от Квартет „Славей“. Освен, че ще се включат в журито, те ще вземат участие със своя атрактивна програма в Гала- концерта на конкурса. Певиците са приятели и почитатели на конкурса в града и тяхно желание е да дадат име на конкурса, като по този начин станат негови кръстници. Това ще се случи днес от 13 ч. по време на официалното откриване.

      Входът за събитието е свободен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама