Институтът в Образцов чифлик обект на трансграничен интерес

17:28, 17 мар 17 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Това стана ясно по време на поредното заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група.Сред официалните гости на срещата в Областна администрация – Русе бяха Дорин Октавиан и Флорин Николае, държавен секретар и член на неговия кабинет в Министерството на земеделието на Румъния. От българска страна присъстваха проф. д-р Христо Даскалов, заместник-председател на Селскостопанска академия София, доц. д-р Галина Дякова, доц. д-р Димо Недялков и доц. д-р Веселин Дочев, директор и зам.-директори на Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“ Русе. Проф. Петър Димитров представляваше РУ „Ангел Кънчев“.

Заседанието бе открито от областния управител на Русе, доц. д-р Стефко Бурджиев. Той отбеляза, че комисията е уникална по форма и съдържание по цялото поречие на р. Дунав. Това се базира на факта, че вече 7 години се извеждат и споделят добри практики, които спомагат за увеличаване икономическия растеж и повишаване степента на сътрудничество меджу фирмите и земеделските производители в региона. Реалните резултати от комисията се измерват чрез създадените партньорства между институциите, сключените договори между търговските организации за съвместна дейност, разработени и реализирани проекти между общини и неправителствени организации.

Областният управител представи председателстващите на работната гупа, които са и новоназначени зам. председател на Окръжен съвет Гюргево и зам. областен управител на Областна адмнистрация-Русе, съответно Лучиано Корозел и Росен Миланов.

Бяха изказани специални благодарности както от българска, така и от румъснка страна на Лили Ганчева като изпълнителен директор на Асоциация Еврорегион „Данубиус“.

Фокусът беше поставен върху Института по земеделие и семезнание „Обрацов чифлик“ Русе, неговата история и тенденциите за развитие. Доц. д-р Дякова запозна детайлно присъстващите с материално-техническата база на Института, създаването на нови линии и сортове на някои култури, технологии за отглеждане на полски култури и лоза и извършваната селекционна дейност. Тя представи част от проектите, в които е участвал Инстиута, в т.ч. „Опазване, съхранение и характеризиране на биоразнообразието при блатното кокиче (leucojum aestivum) и дивата лоза (vitis vinifera ssp. Sylvestris) в България“ и осъществените международни контакти. Не на последно посочи, че Институтът поддържа растителен геофонд от 12 869 образци сред които пшеница, овес, фасул, люцерна и други.

Дискусията продължи на територията на Института, където двете делегации имаха възможността на място да се запознаят с дейността му. Доц. д-р Дякова прие предизвикателството да изпълни приетото по-рано решение за организиране на своеобразно състезание между ППК „Старт 93”, с. Караманово и Костел Патеръу, български и румънски производители на органична тор. Експериментът ще се проведе в опитното поле на института и резултатите ще се докладват в комисията след неговото приключване.

Следващото заседание на българска територия ще се проведе на 12 май в Русенски университет „Ангел Кънчев“ по време на вече традиционното изложение на селскостопанска техника.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама