• Снимка: Topnovini.bg

Днес състав на Русенски окръжен съд разгледа искането на Прокуратурата за мярка за неотклонение "задържане под стража" на двамата 17-годишни младежи, които са обвинени в убийсвото на 60-годишен таксиметров шофьор в с. Николово на 14 март. На този етап обвинението разглежда и двамата като извършители, и поиска аналогични мерки. 

Съдът реши да остави Деян Ц. за постоянно в ареста, но тъй като второто заседание продължи до късно вечерта, решението за мярката на Николай В. ще бъде произнесено в събота, 18 март, от 11:30.

Прокуратурата описа и двамата като проблемни младежи, които вече са имали сблъсък със закона заради дребни кражби. Бяха представени и подробности от самопризнанията на двамата, като стана ясно, че те са планирали предварително своите действия, снабдили са се с тиксо и ножове за евентуална съпротива, и са избрали възрастен шофьор, чиято съпротива може да бъде сломена по-лесно. 

От своя страна защитата твърдеше, че голяма част от доказателствата са косвени и липсва основателно предположение за извършено престъпление, направено е предлопожение за кражба на автомобила, който всъщност е останал на същото място през цялото време, искането на прокурора се базира върху самопризнания, които не са събрани в съответствие с НПК, а на предварително събеседване с полицаи, което е абсолютно незаконно. 

Основна теза на защитата бе и факта, че и двамата са били поели голямо количество алкохол и наркотици, включително екстази, амфетамини и канабис, и е налице съмнение за временна невменяемост. Съдът обаче отхвърли искането за назначаване на съдебно-медицинска и съдебно-психиатрична експертиза с довода, че двамата имат предварителен опит с наркотици, и е трудно да се допусне че те са замъглили до толкова голяма степен разсъдъка им. Бе отхвърлено и искането за отвод, което защитата направи в отговор на това решение. 

И двамата обвиняеми поискаха по-лека мярка "домашен арест" с довода, че имат постоянен адрес, живеят с родителите си и са сътрудничили по всякакъв възможен начин на следствието до този момент. 

В крайна сметка съдът реши да остави Деян Ц. в ареста, а решението за мярката на Николай В. ще бъде прочетена утре, 18 март. 

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно