Съдът остави в ареста един от убийците на таксиметровия шофьор, за втория ще се решава по-късно

18:47, 17 мар 17 25 464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес състав на Русенски окръжен съд разгледа искането на Прокуратурата за мярка за неотклонение "задържане под стража" на двамата 17-годишни младежи, които са обвинени в убийсвото на 60-годишен таксиметров шофьор в с. Николово на 14 март. На този етап обвинението разглежда и двамата като извършители, и поиска аналогични мерки. 

Съдът реши да остави Деян Ц. за постоянно в ареста, но тъй като второто заседание продължи до късно вечерта, решението за мярката на Николай В. ще бъде произнесено в събота, 18 март, от 11:30.

Прокуратурата описа и двамата като проблемни младежи, които вече са имали сблъсък със закона заради дребни кражби. Бяха представени и подробности от самопризнанията на двамата, като стана ясно, че те са планирали предварително своите действия, снабдили са се с тиксо и ножове за евентуална съпротива, и са избрали възрастен шофьор, чиято съпротива може да бъде сломена по-лесно. 

От своя страна защитата твърдеше, че голяма част от доказателствата са косвени и липсва основателно предположение за извършено престъпление, направено е предлопожение за кражба на автомобила, който всъщност е останал на същото място през цялото време, искането на прокурора се базира върху самопризнания, които не са събрани в съответствие с НПК, а на предварително събеседване с полицаи, което е абсолютно незаконно. 

Основна теза на защитата бе и факта, че и двамата са били поели голямо количество алкохол и наркотици, включително екстази, амфетамини и канабис, и е налице съмнение за временна невменяемост. Съдът обаче отхвърли искането за назначаване на съдебно-медицинска и съдебно-психиатрична експертиза с довода, че двамата имат предварителен опит с наркотици, и е трудно да се допусне че те са замъглили до толкова голяма степен разсъдъка им. Бе отхвърлено и искането за отвод, което защитата направи в отговор на това решение. 

И двамата обвиняеми поискаха по-лека мярка "домашен арест" с довода, че имат постоянен адрес, живеят с родителите си и са сътрудничили по всякакъв възможен начин на следствието до този момент. 

В крайна сметка съдът реши да остави Деян Ц. в ареста, а решението за мярката на Николай В. ще бъде прочетена утре, 18 март. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама