Ден на франкофонията отбелязаха в Русенския университет

13:52, 20 мар 17 25 449 Шрифт:
Автор:

С награждаването на победителите в конкурса за есе „Je suis francophone“ започна Денят на франкофонията в Русенския университет. Габриела Стойнова от 12 г клас, Симона Георгиева от 12 г, Снежина Стойчева от 9 г и Цветелина Илиева от 11 г са класирани на първите четири места и получиха предметни награди и грамоти. Други четирима бяха отличени с поощрителни награди, съобщиха от русенската алма матер.

Денят на франкофонията се отбелязва за пръв път в Русенския университет, като от тази година висшето училище е член на Университетската агенция на франкофонията. В Агенцията членуват над 800 висши училища по цял свят, като българските франкофонски университети са общо 10. В приветствието си към участниците в събитието ректорът проф. Велизара Пенчева представи изминатите стъпки преди приемането на университета в Асоциацията и отбеляза, че 200 милиона души по цял свят говорят френски език. От своя страна председателят на Общото събрание чл.-кор. проф. Христо Белоев сподели, че участието в Университетската агенция на франкофонията дава възможности за нови партньорства и съвместни дейности.

Стихове на френски, прочетени от студенти и пиеса на Клод Дебюси, изпълнена от д-р Петя Стефанова, бяха част от програмата на Деня на франкофонията. Беше открита изложба, подготвена от екипа на Френския културен институт, в която са включени факсимилета от български и френски вестници от края на 80-те години на миналия век.

Събитията по случай Международния ден на франкофонията разкриват нови посоки в изграденото ползотворно сътрудничество между Русенския университет и Средното училище за европейски езици в Русе. На 22 март от 18.30 часа в Аулата на Русенски университет ще има тържество, подготвено от екипа на училището, в което ще се играе пиеса на френски език. А песни, стихове и скечове ще представят ученици, както и французи, работещи във фирма Монтюпе. В края на вечерта ще има кулинарна изложба - творение, както от ръцете на ученички от горен курс, така и на французите от Монтюпе.  

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама