450 г. от рождението на Клаудио Монтеверди отбелязват Мартенските музикални дни

07:00, 23 мар 17 25 408 Шрифт:
Автор:

450 години от рождението на Клаудио Монтеверди ще отпразнуват подобаващо Вокален ансамбъл GLI ACCORDATI с диригент Драгомир Йосифов, Цветана Иванова – чембало и Иво Александров – виолончело. Коцертът, който е част от програмата на Международния фестивал Мартенски музикални дни започва от 19 ч. днес в зала Европа на Доходното здание в Русе.

В тази програма Геният на Ренесанса и ранния европейски Барок – Клаудио Джовани Антонио Монтеверди (род. 1567 в Кремона) е представен с една от най-красивите си църковни композиции – прочутата Vespro della Beata Vergine (Вечерня за Пресветата Дева), считана за най-амбициозната творба в областта на религиозната музика преди Й. С. Бах.

Усетът на диригента Драгомир Йосифов към музикалния език на старата, докласическа европейска музика, е наистина повече от удивителен, отбелязват по този повод специалистите. След великолепната фестивална премиера на друга знаменита творба на Монтеверди – операта Коронацията на Попея, която той реализира през 2012 година в Русе, Вечернята на Монтеверди е другото голямо музикално изкушение, което той предлага на русенската фестивална публика. Очаква ни неповторимо изживяване с изисканата красота и тоново великолепие в музиката на Монтеверди, категорични са организаторите на ММД.

Преди това, в 17:30 ч. в зала Русе ще се състои концертът на майсторския клас по пиано, воден от виртуоза Евгени Божанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама