Осъдиха мъж за опит да преведе незаконно сирийка през Дунав мост при Русе

15:12, 23 мар 17 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След внесен в съда обвинителен акт и постигнато в съдебна фаза споразумение с  Районна прокуратура – Русе мъж, направил опит да преведе през границата на страната чужденка е осъден на 11 месеца лишаване от свобода с три години изпитателен срок и глоба в размер на 5000 лв. Информация за делото съобщават от Апелативна прокуратура - Велико Търново.

Янко Я. се е признал за виновен за това, че на 14 октомври 2016 в гр. Русе на съвместен българо – румънски ГКПП “Дунав мост“, направил опит да преведе през границата на страната отделно лице - 35 годишна гражданка на Сирия, без разрешение на надлежните органи на реда.

От делото е станало ясно, че поради продължилите военни действия в родината й, сирийската гражданка решила да избяга при роднини в Германия. На неустановена дата през 2016 г. тя влязла нелегално на територията на България. Била й издадена карта на кандидат-бежанец и настанена в бежанския център в гр.Харманли. 

Братът на сирийката живеел в Германия и й обещал да й помогне да отиде при него. За целта с нея се свързало неустановено по делото лице, което я превозило от Харманли до Русе, където малко преди границата с Румъния я оставило. Същото това лице се свързало с Янко Я. и го попитал дали срещу заплащане ще преведе жената през границата. Тъй като бил безработен и се нуждаел от пари, той се съгласил и получил снимка на жената. Забелязал, че чужденката много прилича на негова позната, която помолил да му предостави личната си карта, като й обещал да я върне. 

Така на 14 октомври 2016 Янко Я. , с управляван от него лек автомобил, взел сирийката  и се насочил към българо – румънската граница. При извършване на граничната проверка обаче митнически служител се усъмнил в самоличността на жената, и след . Служителите се усъмнил в самоличността на жената и при проверка станало ясно, че лицето в автомобила не е това от документа за самоличност. 

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама