Русенският университет проучва възможностите за обучение в сферата на ядрената енергетика

18:24, 24 мар 17 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Представители на Руския културно-информационен център в София  в лицето на неговия директор Павел Журавлев и колегата му – проф. Коста Пеев, обсъждаха с ръководството на Русенския университет предложение за обучение и съвместна научна работа и в сферата на ядрената енергетика. Информация за съвместните разговори съобщават от прес центъра на учебното заведение.

На срещата е били представено предложение от Държавната корпорация по атомна енергия „Росатом“ и Националния изследователски ядрен университет «МИФИ» за специализирани лекции в областта на ядрената енергетика. Двете институции са готови да съдействат за междууниверситетска мобилност за обучение и съвместна научни разработки.

„Искаме да отбележим, че възможността да се работи с Националния изследователски ядрен университет «МИФИ» е уникална, във връзка с това, че той дълги години е бил засекретен и едва миналата година повече от половината негови специалности са разсекретени“, е заявил Журавлев. 

От руска страна са готови да представят възможностите, които предоставя  Националният изследователски ядрен университет във всички съвременни направления на обучението: ядрена химия, ядрена физика и т.н., да подготвят лекционен курс, който да представят пред преподаватели и студенти и да се направят работни програми за подбор на кадри за обучение в Ядрения университет за всички равнища – бакалаври, магистри, аспиранти. 

От своя страна Ректорът на Русенския университет проф. д-р Велизара Пенчева е представила пред гостите факултетите на висшето училище и неговите международни контакти, като е обърнала внимание на връзките с университетите в Русия. Председателят на Общото събрание чл.-кор. проф. Христо Белоев е откроил съвместната работа с университетите във Волгоград, Москва и Санкт Петербург. Гостите са били информирани за изработените съвместно с Политехниката в Санкт Петербург програми за обучение и квалификация на висши специалисти в областта на атомната енергетика, като проф. Пенчева е отбелязала, че 324 възпитаници на Русенския университет работят в момента в АЕЦ Козлодуй.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама