ОД на МВР: В Русенска област изборният ден е започнал в спокойна обстановка

08:40, 26 мар 17 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От Областната дирекция на МВР в Русе съобщават, че са реализирани редица мерки за обезпечаване на сигурността, обществения ред и спокойствието на гражданите на територията на региона днес, 26 март, при провеждане на изборите за Народно събрание.

В Русенска област изборният ден започна в спокойна обстановка.

Охраната на изборните места през изминалата нощ протече нормално, тази сутрин секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на РИК и СИК без нарушения. Няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите на територията на областта, съобщават още от ОД на МВР.

Цялостната дейност  по обезпечаване на обществения ред и сигурността в изборния ден и след приключването му се ръководи от Оперативен щаб, оглавяван от директора на ОДМВР- Русе старши комисар Теодор Атанасов. Щабът ще поддържа връзка с всички поделения на МВР на територията на областта и с всички организации, имащи отношение към вота.

Над 350 служители от ОДМВР Русе, Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”- Русе, Жандармерия и Гранична полиция са пряко ангажирани със сигурността на местата за гласуване и други дейности, свързани с вота. Те ще осъществяват и охраната на общо 337 стационарни и мобилни избирателни секции във всички населени места в областта.


Напомня се, че в изборния ден МВР осъществява само външна охрана на изборните помещения. По решение на СИК, председателят на комисията може да поиска съдействие от органите на МВР за възстановяване на реда в помещението за гласуване, ако има такава необходимост. 

Служителите на МВР ще следят в местата за гласуване да не влизат лица, които носят оръжие или предмети, опасни за живота и здравето на хората, както и лица в явно нетрезво състояние. Няма да бъде допускано внасянето на обемисти пакети и багаж. Забранено е паркирането на моторни превозни средства в непосредствена близост до секциите, както и оставянето на вещи без надзор. Полицията ще съблюдава и за стриктното спазване на изборното законодателство.

Създадена е организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи да имат възможност да упражнят правото си на глас. Гражданите могат да подават искания за издаване на удостоверения в звената на сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР - Русе в деня на изборите, на 26 март от 08:30 до 19:00 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама