Бляскав финал на „Мартенски музикални дни“ в Русе

20:36, 26 мар 17 / Култура 25 729 Шрифт:
Автор:

Концерт за виолончело на Едуард Елгар и театралната музика „Сън в лятна нощ“ на Феликс Менделсон поставиха финал на „Мартенските музикални дни“.

В продължение на повече две седмици, от 10 до 26 март, Русе на практика се превърна в музикална столица на България. След незабравими срещи с над 600 артиста от България и чужбина, класни изпълнения на едни от най- добрите в света, над 40 събития, една оперна премиера и богата съпътстваща програма за малки и големи, тази вечер бе сложен брилянтния завършек, който да постави короната на 57-ото издание на Международния фестивал.

 

В закриването се включи станилият вече традиционен Русенски фестивален оркестър, съставен от 69 музиканти, идващи специално за случая от Африка, Азия, Америка и Европа. 62-ма от тях са възпитаници на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“.

Той изпълни концерт за виолончело на Едуард Елгар и театралната музика „Сън в лятна нощ“ на Феликс Менделсон под диригентската палка на именития български диригент Емил Табаков, заедно с Хор „Проф. Васил Арнаудов“ – Русе с диригент Свилен Димитров, солисти – Александър Сомов – виолончело, Дарина Линкова – сопран, Галя Симеонова – сопран и актрисата Евгения Явашева – четец.

 

Изпълненията плениха публиката и заслужиха продължителни аплодисменти след изпълненията си на Голяма сцена в Доходното здание тази вечер.

Русенският фестивален оркестър е един забележителен музикален проект, който събира в Русе талантливи български инструменталисти от различни точки на света, възпитаници на Русенското Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“. За програмата от второто си издание проектът спечели наградата „Музикант на годината“ на БНР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама