Служители от Корабостроителницата в Русе отново на протест

14:18, 28 мар 17 25 623 Шрифт:
Автор:

На пореден протерст излязоха служители от Корабостроителницата в Русе. Те отново минаха през центъра на града, като се спряха пред офиса на частния съдебен изпълнител Милкана Македонска, която изпълни решението на съда за запечатване на завода, минаха и покрай сградата на областната и общинската администрация и пред Съдебната палата.

Работниците настояха за отваряне на завода, който по думите им има възможност да работи и печели достатъчно.

„Отменете неправомерното решение на Окръжния съд в Русе за запечатване на Корабостроителницата. Дайте достъп до работните ни места. Не ни отнемайте възможността за прехрана“, призоваха протестиращите.

 

Припомняме, че казусът бе обсъждан по време на заседание на Областния съвет за тристранно сътрудничество на 15 март.

Заводът има задължения от близо 80 млн. лв, като 30 млн. лв. са към фалиралата КТБ и по нейно искане Корабостроителницата е запечатана. Има съмнения, че оборудването ще бъде разпродадено на парче, а заводът унищожен.

„Имаше спекулации в някои медии, че целта е да се разпродаде на парчета, да се унищожи, някой да я вземе на ниска цена. Най-отговорно ви казвам, такава цел няма и моята цел, сигурен съм, че и целта на синдиците на банката, е да се продава като работещо предприятие“, заяви тогава временният синдик Росен Милошев. Той коментира, че в момента се практикува схемата „един взима благата, за друг остават тежестите“, визирайки договора между русенската фирма и фирма със сродно име от Ямбол.

Изпълнителният директор на Корабостроителницата Митко Димитров обаче заяви, че именно КТБ е виновна за проблемите на завода.

 

„Заводът сигурно ще бъде отпечатан, но целта на другите хора е да изчакаме в тоя период някъде около месец и да останат хората без работа, да се изхвърлят навън, и съответно да затворят завода. Това е целта на КТБ, само че няма как да им се получи. С другите кредитори, които са над пет, ще се оправям по някакъв начин, с КТБ не мога да се оправя. Искаме да направим един оздравителен план, съответно при работа да можем да си плащаме. Имаме работа, но ни спират КТБ да работим“, каза той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама