Трима отиват на съд за кражба от музея „Освободителна война“

09:57, 02 апр 17 25 525 Шрифт:
Автор:

Окръжен съд – Русе е насрочил дело по обвинителен акт срещу колекционер и служителки в музей „Освободителна война“- Бяла и колекционер за извършена кражба на експонати за 467 334 лева.

Обвинението срещу Димитрина М., Татяна Й. и Тошко С. е за това, че от началото на 2008 г. до 03.10.2013 г. в гр.Бяла, обл.Русе, в условията на продължавано престъпление – на неустановен брой пъти, след предварителен сговор отнели чужди движими вещи от владението на Община Бяла.

Сред откраднатото имущество са две пушки Крънка, две карабини Бердана, Пушка Бердана, униформа — снаряжение и оръжие на Подпоручик от 5-ти Гренадирски Киевски полк, униформа — снаряжение и оръжие на Редник от Лейбгвардейски сапьорен батальон, униформа — снаряжение и оръжие на Матрос от гвардейския екипажа, ефрейтор, униформа - снаряжение и оръжие на Матрос, редник, униформа - снаряжение и оръжие на Матрос от флотски екипаж, мл. унтер офицер, униформа — снаряжение и оръжие на Матрос от флотски екипаж – редник, униформа - снаряжение и оръжие на Щабс офицер от гвардейски екипаж, униформа — снаряжение и оръжие на Матрос от флотски екипаж – редник/, един брой параходен фенер, 11 броя пики — улански, хусарски, кирасирски и казашки, 9 бр. фотографски репродукции на оригинални картини и гравюри, Емайлирана музейна указателна табела на руски език, Музейна указателна табела. Всички предмети включени в Научно-спомагателния фонд на музей “Освободителна война“, понастоящем Исторически музей – Бяла.

Общата стойност на предметите е 467 334,90 лв. и кражбата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. По отношение на двете обвиняеми кражбата е извършена от длъжностни лица, които са се възползвали от служебното си положение и предмет на кражбата са оръжия.

Срещу Тошко С. е повдигнато обвинение и за това, че на 11.08.2014 г. в гр.Ямбол, държал повече от три археологически обекта по смисъла на Закона за културното наследство, представляващи движими културни ценности, национално богатство, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред – осем различни сребърни и медни антични монети.

През 1907 г. по инициатива на Всенародния комитет „Цар Освободител Александър ІІ“ били създадени музеи в памет на Руско-турската Освободителна война по местата, където се намирали седалищата на Главната квартира - гр.Плевен, гр.Пордим, Горна Студена и гр.Бяла. За създаването на тези музеи от Русия и от Румъния било изпратено дарение, състоящо се от голямо количество униформи и оръжия от Руско-турската освободителна война. Предметите били разпределени между новосъздадените военноисторически къщи-музеи, като част от понтонен мост, понтонни лодки, херцови мини, моряшки униформи, пушки и др.флотски принадлежности били експонирани в къщата-музей в гр.Бяла.

Двете обвиняеми били служители в музея, а обвиняемият Тошко С., като бивш военен проявявал интерес към оръжия и военни униформи от различни епохи. В дома си в гр.Ямбол държал своята колекция от оръжия и старини предмети, а в наета банкова касета съхранявал 9 броя монети, осем от които представлявали археологически обекти. Обвиняемият посещавал музеи в страната и в чужбина, където снимал експонираните в тях военни униформи и оръжия, събирал и литература, свързана с използваните от руската имперска армия униформи.

В началото на 2008 г. посетил музея в гр.Бяла и се запознал с двете обвиняемите. Разгледал изложените оригинални униформи, оръжия и преценил, че голяма част от тях са уникални и от тях има единични бройки само в големите руски музеи. Това се отнасяло за униформите и пиките, тъй като същите се съхранявали трудно. Преценил, че могат да бъдат продадени на частни колекционери, тъй като били голяма рядкост в Русия.

Предложил на двете обвиняеми заедно да откраднат част от изложените експонати и да ги подменят с други, които той щял да им осигури. Срещу това им предложил определена сума пари и те се съгласили. Тошко С. започнал да идва в музея в гр.Бяла, като носел вещи необходими за подмяната. Оригиналните вещи били изнесени от музея от обвиняемите, а на тяхно място в експозицията били поставени имитации, подобни вещи с лошо качество или просто не било поставено нищо.

След извършена на 12.09.2013 г. проверка от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерство на културата в музея „Освободителна война“-гр.Бяла била констатирала липсата на голям брой експонати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама