Ракът на гърдата остава номер 1 при жените в Русенско

19:37, 05 апр 17 25 800 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ракът на млечната жлеза продължава да бъде най-разпространеното злокачествено заболяване при жените в Русенска област. Това съобщиха директорът на Комплексния онкологичен център д-р Камен Кожухаров и завеждащият отделението по онкохирургия д-р Бисер Начев, предаде  БГНЕС.

Статистиката показва, че всяка година се откриват около 130-140 нови случая, като същият брой пациенти са с доброкачествени заболявания, които са оперирани.

Наблюденията на онколозите сочат, че възрастта , при която се открива рак на гърдата, намалява. Най-младата пациентка е на 25 години, затова и профилактиката трябва да започва вече около 30-ата година. Именно благодарение на профилактиката при все повече пациентки заболяването се открива в ранен стадий, когато то е лечимо 100 процента. Над 50% от оперираните през миналата година жени в КОЦ-Русе са с органосъхраняваща интервенция, което им помага в психологически план.

150 жени от региона са се записали за профилактичен преглед в кампанията на фондация „Една от 8“, която започна в началото на март при огромен интерес. От досега прегледаните 80 жени, само при две е регистрирано онкологично заболяване, като те са насочени към доуточняване на диагнозата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама