Нисък брой оправдателни присъди и върнати дела отчита Окръжна прокуратура - Русе за 2016 г.

18:23, 06 апр 17 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Мраморната зала на Съдебната палата в град Русе бе представен отчета за дейността на Окръжна прокуратура – Русе за 2016г, съобщава прес центърът на обвинението. 

Присъствали са всички прокурори от Районна прокуратура – Русе, Районна прокуратура – Бяла и Окръжна прокуратура – Русе, както и на следователите от ОСлО при Окръжна прокуратура – Русе. Участие са взели Пенка Богданова – заместник на Главния прокурор; Мария Шишкова – заместник на Главния прокурор и Славка Славова – прокурор – завеждащ отдел „06 Административен“ във ВКП и Огнян Басарболиев – Апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Окръжният прокурор Георги Георгиев е представил в резюме дейността на ОП-Русе по различните видове надзори, като е поставил акценти върху положителните резултати - изключително нисък брой оправдателни присъди и намаляване на броя на върнатите за допълнителното разследване дела от съда, спрямо предходни периоди. 

През изминалата година Окръжна прокуратура – Русе е наблюдавала 4917 броя досъдебни производства. В съда са внесени 284 обвинителни акта, 366 споразумения и 80  предложения за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. Общо предадените на съд лица са  933 броя. Прокуратурата отчита и нисък брой на постановените оправдателни присъди - 4,98% и на върнати от съда дела – само 13 броя. В кратък срок са  приключили 78 незабавни производство и  341 бързи производства. В съда са внесени 137 искания за вземане на мерки за неотклонение, като 90,4% от тях са уважени.

В изказванията си, гостите са изразили добрите си впечатления от дейността на прокурорите през изминалия отчетен период, както и от високото качество на проведеното разследване от следователите  от ОСлО при ОП-Русе, въпреки високата им натовареност. Представителите на ВКП и Апелативният прокурор са отправили поздравления към прокурорите и следователите за постигнатите много добри резултати по множество от отчетените показател.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама