С празнична програма отбелязаха Лазаровден на Общинския пазар в Русе

16:33, 08 апр 17 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На днешния празник - Лазаровден, по традиция домакинът на „Общински пазари” Кунчо Кунчев посрещна лазарки от Читалището при кв. Средна кула - Русе с ръководител Веселина Маркова.

Накичени с пролетни цветя и пъстри народни носии, лазарките изпълниха песни и танци, като подариха на г-н Кунчев автентична бъклица с руйно домашно вино, лично замесена погача, опечена на българска пещ и кошници с цветя, съобщават още от пресцентъра на общината.

За гостите на събитието беше представен специален етюд „Куленка на пазар” с пресъздаване на миг от живота на българката от стари времена, когато е идвала петъчен ден на пазар с родна и лична продукция. 

Много танци подариха будителите и радетелите на истинския български дух - самодейците от Читалище „Средна кула” и танцов клуб „Детелина”. Сладкарска работилница „Мадлена” впечатли всички с своите сладкарски шедьоври, като една от най- продаваните беше Лятната халва с плодове, какао и орехи. Всички присъствали се насладиха на ръчните Великденски изделия на изложителите, както и на био продуктите от Био магазин „Green Touch”.

„Вярва се, че в която къща пристъпят лазарки, тя ще е честита през цялата година! Преминали прага на Общински пазари - Русе, днес при нас пяха и танцуваха с цяла душа най- нагиздените и прекрасни лазарки, които винаги са добре дошли, за да поднесат обредния си ритуал, посветен на затоплящото се време, разцъфналите дървета, за здраве на стопанина, плодородието, берекета на всички - на търговци, клиенти и гости!”, сподели Кунчо Кунчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама