НАП - Русе напомня на земеделските производители за възможни пропуски в декларациите

15:30, 12 апр 17 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За да предотврати евентуални пропуски в декларациите на земеделци, получили субсидии, русенската приходна администрация напомня на   регистрираните земеделски стопани, които през 2016 г. са получили доходи под формата на държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет, че трябва да ги декларират през 2017 г. в годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ. Субсидиите следва да се отразят в нея, като се впишат в Приложение № 2, 3 или 6 в зависимост от реда за облагане на доходите. За тези приходи от субсидии трябва да се внесе дължимия данък.

Всяка година офисът на НАП в Русе получава информация от Държавен фонд „Земеделие“  за земеделските производители в Русенска област, на които са били изплатени субсидии. Случва се, обаче, те да пропускат в декларацията за доходите си да отбележат получените суми и да внесат данъка за тях. 

Земеделските стопани трябва да декларират доходите си за 2016 г. пред НАП до 2 май 2017 г.,  а също да начислят и платят данъка за тях. Дължимият данък е в размер на 10%, но законът позволява на регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители да намалят доходите си от продажбата на произведени непреработени продукти от селско стопанство с 60%. Земеделските стопани, получили доходи от производство на преработени продукти и декоративна растителност, могат намалят данъчната си основа с 40%. 

Земеделците, извършващи дейност като еднолични търговци /ЕТ/, също декларират доходите си до 2 май, но не могат да намаляват данъчната си основа с нормативно признати разходи. За тях данъчната ставка остава 15% върху разликата от получените приходи през изминалата 2016 година и доказаните разходи. 

Повече информация за декларирането и плащането на данъци земеделските стопани могат да намерят на сайта на НАП www.nap.bg.  Консултации може да се правят и на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция на телефон 0700 18 700.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама