Представят книгата „33 албума от социализма“ в Русе

07:24, 13 апр 17 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Колекция от 33 представителни албума от времето на социализма вече е събрана в книга, съобщават от РИМ. Тя ще бъде представена от директора на Регионален исторически музей – Русе проф. д-р Николай Ненов и уредника в Отдел „Най-нова история“ Искрен Великов. Презентацията ще се проведе днес, 13 април, от 18.00 часа в Историческия музей.

Съставители на книгата „33 албума от социализма“ са проф. д-р Николай Ненов, д-р Диляна Иванова и уредникът в Регионален исторически музей – Русе Искрен Великов. Луксозното издание съдържа уникални и малко популярни фотоси, запечатали всекидневието на една отминала и сравнително слабо анализирана от историци и познавачи епоха – епохата на социализма. 

Представеният визуален материал е от фонда на Отдел „Най - нова история“ към Регионален исторически музей – Русе. Той представя истории на публични институции, създадени в Русе в периода 1959 – 1989 г. Фокусът на изследването попада върху албумите на фабрики, индустриални предприятия, детски градини, комсомолски и пионерски организации. 

Акцентът в тях е поставен върху важни и емблематични за съответните предприятия събития и достижения като прогреса, индустриализирането на производството, новите социални придобивки за обществото, посещението на партийни лидери. Те документират съществени за социалистическото всекидневие моменти. Различните албуми са носители на сходни теми, идеи и внушения. 

Съществуват определени специфики и закономерности в конструирането им. Те изграждат един безпроблемен, модерен и „спокоен“ свят – такъв, какъвто го изисква официалната идеология и партийна пропаганда. Албумите са своеобразен инструмент за осъществяването и успешното реализиране на партийните цели. За историци и изследователи обаче те са ценен материал, разкриващ непознати и слабо проучени детайли от социалистическия период от развитието на страната. 

Книгата „33 албума от социализма“ е част от проекта за „Дигитализация на визуални документи – споделяне на знание и интерпретация на наследството“ на Регионален исторически музей – Русе, финансиран по програма „Знание и растеж” на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух” и ВН – социален проект на Еконт.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама