Депутатите от БСП с инициатива в защита на работниците от Русенската корабостроителница

20:40, 19 апр 17 25 477 Шрифт:
Автор:

Парламентарната група на Коалиция „БСП за България” внесе Проект на решение за създаване на Временна комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати. Това се случи днес, след официалния старт на 44-ото Народно събрание, съобщи русенският народен представител Пенчо Милков.

При обсъжданията в групата той заедно с колегите си, избрани от крайдунавския град – Крум Зарков и Георги Стоилов са изтъкнали именно примера с работници от Русенската корабостроителница, които протестираха в края на март заради неполучени заплати от декември 2016 г.

Народните представители от БСП за България предлагат Временната комисия да се създаде на паритетен принцип и да се състои от по двама народни представители от всяка парламентарна група.

Мотивите за създаване на такава комисия са, че дори и при ниския размер на минималната часова работна заплата у нас (2.78 лв), който води огромна част от българите да живеят под или около прага на бедността, има хора, които не получават дори и нея, независимо, че са изпълнявали добросъвестно трудовите си задължения.

Неизплащането или закъснялото плащане на трудови възнаграждения е най-видимото нарушение на трудовото законодателство и проблемът е системен, посочват социалистите тревожните факти и поставят като задача на предлаганата от тях комисия – да събере, обобщи и анализира данните за проучване на тези и други случаи на неизплатени заплати и да намери трайно решение на проблема, търсейки консенсус между политически сили, синдикати и работодатели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама