Общината поема изцяло градския транспорт в Русе

10:13, 20 апр 17 25 1196 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Малкият мащаб на бизнеса и обороти около 3 млн. лв. са довели до решението още от 2015 г. ЕГГЕД да се изтегли от България. Това съобщи по време на днешното заседание на Общински съвет Русе изпълнителният директор на „ЕГГЕД Русе“ Николай Къдрев.

Акционерното дружество е с акционери „ЕГГЕД България“ АД и Община Русе. Дяловото участие на акционерите е съответно 65 и 35 процента.

От 1 ноември 2008 година фирмата пое дейността за превоз на пътници по тролейбусните линии.

При първоначалните срещи, от „ЕГГЕД България“ АД са изразили желание да прехвърлят собствеността върху капитала на дружеството, като целта на предложената сделка е продажбата на 100% от дяловете на Община Русе за цената от 1 Евро, като допълнително ЕГГЕД Транспорт Кооператив Съсайъти ще опрости или прехвърли на купувача всичките си дългове и вземания от ЕГГЕД България АД и ЕГГЕД Русе АД за цената от 1 Евро при изпълнението на три основни изисквания.

Според тях Община Русе следваше да плати в момента на приключването на сделката на Mobilis Sp. z o.o. сума в размер на 830 000 лева, което представлява дълг на ЕГГЕД Русе АД съгласно договори за финансов лизинг, подписани през 2008 г. Освен това местната администрация следва да се ангажира, че в обозримо бъдеще ще продължава основната дейност на дружеството, както и че ще запази работните места на служителите.

Във връзка с посоченото намерение и поставените условия са извършени необходимите действия от страна на Община Русе за оценка на правното и фактическо положение на ЕГГЕД България АД и ЕГГЕД Русе АД, като беше възложено изготвяне на съответните анализи и изискана информация за правата и задълженията на дружествата обект на сделката.

По повод на внесеното предходно предложение до общинския съвет, от страна на групата ЕГГЕД, е изразено желание за подобряването му. На проведените на 28 март и 29 март работни срещи е постигнато съгласие Община Русе да закупи 100% от акциите в ЕГГЕД България АД на цена от 500 000 лева, която да бъде платена на посочено от продавача лице или дружество.

За целта следва продавачите да дадат гаранции, че при продажбата ще се прехвърли собствеността на целия транспортен парк, включително тролейбусите, което ще бъде описано в приложение към договора за продажба. Освен това и гаранция, че с плащането на горепосочената цена се счита погасен дълга на ЕГГЕД Русе АД към Mobilis Sp. z o.o по отношение ползването, както и преминаване собствеността върху 9 тролейбуса – 7 Neoplan N6020 и 2 Mercedes Benz 405 GTD и Mobilis Sp. z o.o , както и продавачите нямат други претенции към ЕГГЕД Русе АД и /или ЕГГЕД България АД.

От продавачите или свързаните с тях лица следва да бъдат предоставени документи, гарантиращи прехвърлянето на купувача или ЕГГЕД България АД на всичките дългове, които имат ЕГГЕД България АД и ЕГГЕД Русе АД към ЕГГЕД Израел ТКС и др. свързани лица, които са приблизително 820 000 лева, за символична сума от 1 лев или заличаването им по друг допустим от закона начин.

Освен това продавачът ще предостави на Община Русе безусловна неотменима банкова гаранция от българска банка или потвърдена от българска банка със срок от 13 месеца в размер на 20% от стойността на сделката. Тези средства да могат едностранно, при безусловно поискване, да бъдат използвани от Община Русе за възстановяване на вреди, претърпени от скрити задължения на групата „Еггед Русе” АД и „Еггед България” АД. Тази гаранция да може да бъде ползвана и при санкции от данъчни ревизии за период от 5 години назад в случай, че такива се появят.

Ще се поиска и гаранция чрез декларация или друг допустим от законодателството документ, че са платени/ липсват към момента на сделката просрочени задължения, извън текущите за осъществяване на основната дейност и промяна в имуществото на дружествата.

Дружествата от групата ЕГГЕД, разполагат с 62 бр. превозни средства с пазарна стойност 517 900 лева без ДДС, видно от приложена оценка, от които 51 тролейбуси с пазарната стойност 396 000 лева без ДДС към август 2016г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама