Изправят на съд двама лихвари

00:12, 21 апр 17 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Двама мъже извършили неправомерни банкови сделки ще бъдат изправени пред съда в Русе.

Обвинението е срещу Енчо Т. и Стефан В. за това, че за периода от 07.06.2000 г. до 20.12.2016 г. в Русе, Пловдив, Шумен, Габрово и Кубрат без съответно разрешение и лиценз, издаден от БНБ, извършвал по занятие банкови сделки по смисъла на Закона за банките и Закона за кредитните институции, за които се изисква такова разрешение.

Енчо Т. имал средства и започнал да отпуска заеми на широк кръг лица, като за гарантиране на сделките сключвал договорни ипотеки. Така си осигурявал значителен допълнителен източник на доходи, които отново влагал в лихварска дейност и разширявал дейността си, за което имал нужда от допълнителни средства.

Той си ги набавял, като привличал парични средства в особено голям размер от други лица, под формата на влогове за дълъг срок, документирани като договори за заем. Лихвата не се договаряла писмено, а размерът се включвал във задължението, което се обезпечавало с ипотека, запис на заповед или залог в полза на обвиняемия.

При неплащане, след придобиване на ипотекиран имот Енчо Т. в кратък период се разпореждал с него като го продавал на трето лице или го прехвърлял на свои близки.

През 2003 г. Емил Т. се сближил с другия обвиняеми – Стефан В., който е управител на Агенция за недвижими имоти в Русе. Той го подпомагал, като „рекламирал“ дейността му по отпускане на заеми и му осигурявал „клиенти“. В някои случаи имотите били фиктивно прехвърляни на Стефан В. или на служители от агенцията му, с цел безпроблемно отпускане на банков кредит.

Междувременно Енчо Т. поддържал близки отношения с турския гражданин развиващ бизнес в югоизточната ни съседка и у нас, от когото през 2002 г. поискал около 2 000 000 лева, които да ползва в продължителен период, след което да ги върне. Целта му била да развие дейността си по предоставяне на заеми срещу лихва, да закупува имоти, които да му носят допълнителни приходи, както и да открива лихвоносни банкови сметки.

Така били привлечени средства под формата на влогове от турския гражданин, със сключване на 249 договора за парични заеми в периода 23.06.2002 г. – 30.12.2007 г. в общ размер на 1 827 791.50 лева.

Предоставени са 51 парични заеми срещу обезпечение – ипотека на имот или запис на заповед, като с дейността са причинени на 14 лица значителни вреди в общ размер на 393 364.66 лв. и са получени значителни неправомерни доходи в общ размер на 406 152.96 лв..

Срещу двамата е повдигнато обвинение и за това, че след предварителен сговор извършили сделки с имущество и прикривали действителните права върху тях, като знаели, че имуществата са придобити чрез тежко умишлено престъпление.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама