Благотворителен концерт събира средства за „Всех Святих“

09:35, 22 апр 17 25 603 Шрифт:
Автор:

Благотворителен концерт в подкрепа събиране на средства за довършването на храма „Всех Святих“ ще се състои от 18 ч. в зала „Русе“ днес.

Входът е с благотворителни покани, които може да бъдат закупени в деня на събитието от 13 до 18 ч., във фоайето на зала „Русе“. Ще бъде поставена и отделна дарителска кутия за събиране на допълнителни средства за каузата.

Инициативата е на сдружение "Северно сияние", което подпомага изяви на млади изпълнители и автори на музикални произведения в концерти, мюзикли и др.

В нея ще се включат изпълнители от Вокално студио за поп и джаз „Икономов“, ученици от специалност „Класически танци“ с преподавател Деница Анчева и специалност „Народно пеене“ с преподавател Румяна Русева от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Жулиета Иванова и др.

Съборената църква „Всех Святих” е построена и осветена през 1898 г. Тя е изградена по проект на Едуард Винтер. Последната литургия е в нея е отслужена на 25 октомври 1964 година от митрополит Софроний, след което храмът преминава на разпореждане на Градския народен съвет. През 1975 г. тогавашното ръководство на града година взема решение и храмът е съборен за една нощ. На негово място е построен Пантеонът на Възрожденците, който е открит през 1978 година по повод 100-годишнината от Освобождението на България.

В началото на 90-те години на миналия век русенската общественост започва кампания за възстановяването на църквата „Всех Святих”. През 1998 г. в Парка на възрожденците патриарх Максим  благославя мястото за новия храм и полага основния камък за възстановяване на храма. През 2007 година е създадено сдружението „Всех Святих”, за негови съпредседатели са избрани русенският митрополит Неофит, вече Български патриарх, и тогавашният кмет Божидар Йотов.

На празника Вси светии същата година е направена първата копка на новия храм. В основите му беше положена капсула с послание към идните поколенията и започва дарителска кампания за набиране на средства за възстановяването на съборената църква. Архитектите полагат усилия да възстановят автентичния й вид.

Едва в началото на миналата година собствеността на църквата бе дадена на Митрополията, но липсват достатъчно средства за завършването й.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама